Общество

Лекарства за множествена склероза отслабват действието на ковид ваксинитеНякои терапии срещу множествена склероза с анти-CD20 антитела намаляват защитата от ваксините срещу COVID-19 и увеличават риска от развитие на тежка форма на инфекцията от новия коронавирус, съобщи АФП, като цитира специалисти в областта на множествената склероза в навечерието на световния ден за борба със заболяването в неделя.В света са регистрирани 2,8 милиона души с множествена склероза.

“Пациентите, получаващи този вид лечение, са много по-застрашени от тежко прекарване на Ковид и рискуват да реагират по-слабо на ваксините”, каза неврологът Жан Пелетие от френската фондация АРСЕП (Помощ за изследване на множествената склероза), предаде БТА. 

Според него около 20 на сто от пациентите с множествена склероза са лекувани с този вид терапия или скоро след диагностициране на болестта, или защото други терапии не са дали резултат. Смята се, че във Франция 110 000 души са засегнати от автоимунното заболяване.

Въпросната терапия включва препаратите ритуксимаб и окрелизумаб. Те се прилагат инфузионно на всеки шест месеца и са “изключително ефективни при основното лечение на множествена склероза”, каза проф.Пелетие.

“Наблюдаваме хора с множествена склероза, лекувани с тези анти-CD20 препарати, които не произвеждат антитела след имунизация срещу Ковид”, добави той. Според него са нужни още изследвания в тази посока.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.