Общество

Лекар: Хората с туберкулоза в неактивна фаза могат да се ваксинират срещу COVID-19Пациенти с туберкулоза могат да се ваксинират срещу новата коронавирусна инфекция, но само в период, когато заболяването им не се намира в активна фаза, съобщи главният фтизиатър на руското здравно ведомство Ирина Василиева, цитирана от ТАСС.

“Хората с туберкулоза спадат към рисковата група, но когато заболяването им е в активна фаза. За да бъде направена ваксинация, активната туберкулоза и изразените възпалителни изменения трябва да се доизлекуват до състояние, когато активността стихне. След основния курс на заболяването , при добра положителна динамика, може да бъде направена имунизацията”, подчерта Василиева.Тя участва в пресконференция, посветена на 24 март – Световния ден за борба с туберкулозата, предаде БТА.

Туберкулозата е инфекциозно бактериално заболяване, предизвикано от Mycobacteria tuberculosis, която най-често поразява белите дробове. Тя се предава по въздушно-капков път от болни в активна респираторна форма на заболяването. По данни на Световната здравна организация туберкулозата се явява една от десетте водещи причини за смърт в световен мащаб.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.