Новини

Лъчезар Борисов: Моловете бяха затворени, защото се използваха за разходки

Лъчезар Борисов: Моловете бяха затворени, защото се използваха за разходки

© Юлия Лазарова

Моловете бяха затворени не заради магазините в тях, а защото се използват като паркова среда за разходки. Това обяви в интервю за Би Ти Ви министърът на икономиката Лъчезар Борисов. По думите му мерките не са били закъснели, а дали ще бъдат разхлабени, ще стане известно след четвъртък – 17 декември, когато здравният министър и всички останали министри ще представят анализите си, уточни Борисов.

Според него мерките в България са били навременни и решението е взето на база международен стандарт – 600 заболели на 100 хил. души население. На други места в Европа стигнаха до този показател по-рано, каза той. Борисов декларира, че ще се бори да има зимен сезон за туристическия сектор и ресторантите към хотелите да работят, макар и само за кетъринг.

“Българската икономика има пет фронта, в които се справя добре, един от тях е нивото на безработицата”, обяви Борисов. По думите му ръстът на безработицата в началото на декември е бил очакван като резултат от новите ограничителни мерки. “Само по мярката 60/40 сме спасили 250 хиляди работни места”, отчете министърът на икономиката. По думите му 1 млрд. евро са чуждестранните инвестциии в България.

Борисов обяви още, че се очаква в сряда Министерският съвет да гласува проекта за създаването на държавни бензиностанции.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.