Общество

Лъчезар Борисов: Помощта за затворения бизнес ще е между 10 и 20% от загубения оборотМежду 10 и 20% от загубения оборот вероятно ще бъде новата помощ за бизнеса, затворил заради новите ограничителни мерки. Подробностите обаче още се уточняват с работодателите.Това заяви икономическият министър Лъчезар Борисов по време на изслушване в икономическа комисия в парламента.

Подпомогнатите бизнеси ще са тези, описани в заповедта на здравния министър. В момента се водят разговори с фитнесите. Тъй като средствата са от ОПИК, помощта ще може да стигне само до малки и средни предприятия.

Целта е парите да достигнат до бизнеса до края на декември. Иновативно НАП ще бъде включена в програмата, като агенцията да бъде директен бенефициент по ОПИК. Вече е стартирано изготвянето на условията за кандидатстване от бизнеса. Те ще подават документи към НАП през специлиазиран модул в ИСУН, така че всичко да става електронно и максимално бързо. Кандидатстването трябва да започне в края на другата седица.

За да може НАП да бъде включена, ще се наложат и промени в закона, каза Борисов и помоли народните представители за съдействие.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.