Новини

Мадуро си върна контрола върху парламента при 20% активност

Мадуро си върна контрола върху парламента при 20% активност

Чавистките власти на президента Николас Мадуро отново овладяха венецуелския парламент след изборите в неделя, бойкотирани от почти цялата опозиция, белязани от слаба активност и международни критики за липсваща легитимност на вота.

Великият патриотичен полюс – коалицията около управляващата партия – взе близо две трети от общо 5.2 млн. гласа според временните резултати. Избирателите във Венецуела са над 20 млн. Правителството обяви, че с гласуването ще се ускори възстановяването на Венецуела, разтърсена от дълбока икономическа криза в последните седем години и милиони емигранти, останали без препитание.

С 67.7 на сто от гласовете Мадуро отнема от опозицията контрола над законодателния орган, който тя получи триумфално преди пет години и с който отчасти обоснова легитимността на опита за сваляне на Мадуро през 2019 г., с обявяването на председателя на парламента Хуан Гуайдо за временен президент (той бе признат от редица държави). Повод Гуайдо да се закълне на 23 декември бе решението да се обявят президентските избори за нелегитимни и националното събрание да обяви поста на Мадуро за вакантен.

Участвала опозиционна фракция взе около 18 на сто от гласовете, по-малки партии получиха останалото. Общо 27 опозиционни партии послушаха призива на Гуайдо да не се включат в гласуването.

Националното събрание, което прокарва закони и одобрява бюджета на правителството, бе единственият орган в ръцете на опозицията, но през 2017 г. Мадуро намери начин да го заобиколи чрез свикване на на т.нар. Национално учредително събрание (венецуелски еквивалент на Великото народно събрание в България), което да напише нова конституция, но в хода на този процес да заобикаля дейността на парламента, тъй като също може да приема закони.

Технически случилото се ще постави под въпрос правото на Гуайдо да твърди, че е временен президент. Той смята да свика до началото на януари, когато започва мандатът на новия парламент, консултация, която се надява да е с по-голяма активност от вчерашните избори.

Бразилия, Колумбия, Панама, САЩ и Организацията на американските държави обявиха, че не признават резултатите. Очаква се по-късно днес такава позиция да одобри и Европейският съюз.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.