Новини

Макрон предупреди за турска намеса в президентските избори

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и френският му колега Еманюел Макрон

© Associated Press

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и френският му колега Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон внезапно заяви, че има риск от намеса на Турция в предстоящите догодина президентски избори, предаде “Блумбърг”.

Макрон повдига темата след месеци на изострено напрежение между Турция и Франция и в навечерието на нов Европейски съвет, където ще се обсъждат отношенията с Анкара – Париж е сред най-яростните критици и призовава за санкции.

По думите му Турция, член на НАТО, е и важен търговски партньор и ключов съюзник, с който няма как да спре диалогът, дори само защото “те отварят вратите и имате 3 млн. сирийски бежанци в Европа”.

С последната заплаха, с която Макрон се позиционира в електората на крайнодясната Марин льо Пен, Макрон влезе и в стилистиката на самия президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото отношенията са обтегнати и който говори за “пускане” на 3.6 млн. мигранти в Европа, макар повечето да живеят и работят пръснати из турските градове и едва малка част да са в лагери.

Макрон не уточни за каква намеса в изборите става дума. Освен това Франция не събира статистики за религия или етнос на малцинства, но мести издания пишат, че милиони мюсюлмани биха могли да бъдат на прицел на “намеса” (Ердоган се опитва да се позиционира като лидер на мюсюлманския свят и има голямо влияние сред изповядващите религията в Европа). “Блумбърг” обаче отбелязва, че броят на хората, които биха били склонни да участват в подобна дейност, вероятно е пренебрежимо малък.

От друга страна, Макрон вече започва кампанията си за преизбиране и ислямът и сигурността заемат важно място, особено след убийството на учителя Самюел Пати от чеченец. Преди четири години, когато искаше да влезе в Елисейския дворец, тогавашният кандидат набеляза друга държава като намесила се – Русия.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.