Общество

Марияна Николова: Всички хотели стриктно спазват противоепидемичните меркиВицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъди актуални теми в сектора с Разван Пиржол, държавен секретар по туризма в Министерството на икономиката, енергетиката и бизнес средата на Румъния. България и Румъния са безспорен позитивен пример за взаимодействие в региона, като северната съседка е приоритетен наш партньор, посочи вицепремиерът. И уточни, че Румъния е номер 1 дестинация за входящ туризъм в България. През 2019 г. над 1.3 млн. румънски туристи са пребивавали в България, а броят на българските граждани, посетили Румъния за миналата година, е 554 хиляди, което е ръст от 6% спрямо 2018 г. Това отразява активното сътрудничество между нашите държави и потвърждава значението на нашите приятелски отношения, коментира вицепремиерът, съобщават от пресцентър на Министерството на туризма.Бих искала да Ви уверя, че България е готова да посреща своите румънски гости като една сигурна туристическа дестинация в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус, заяви министър Николова. Тя отбеляза, че във всички хотели, ресторанти и други обекти стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация срещу разпространението на COVID-19. България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safe Travels Stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм. Министерството на туризма подготви Указания за функциониране на местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения в условията на опасност от заразяване с коронавирус в България. Наскоро изготвихме и Указания за прилагане на противоепидемични мерки в зимните курорти за сезон 2020/2021.

Вицепремиерът посочи още, че рестартирането на международните пътувания пряко зависи от облекчаването на наложените ограничения и тяхното адаптиране към настоящия контекст. Всички трябва да променим своите бизнес модели, да работим заедно за разработване на нови продукти за стимулиране на вътрешните и международните пътувания и да създаваме програми за обучение за повишаване на квалификацията и преквалификация на кадрите, които ще подготвят сектора за „новото нормално“. Трябва да насърчаваме по-приобщаваща и модерна индустрия чрез въвеждане на все по-устойчиви практики в туризма, допълни тя.

Държавният секретар обясни, че в момента Румъния е пред съставяне на ново правителство след проведени избори, и увери, че не се очаква сериозна промяна по отношение на политиката спрямо сектор туризъм. Тема на разговорите бе и зимният сезон, като г-н Пиржол коментира, че би било добре възможно най-рано да има яснота относно международните пътувания и посещенията в зимните курорти. Според него трябва внимателно да се следи ситуацията с разпространението на коронавируса и да се направи анализ в следващите дни.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.