Свят

Математик: В разгара на трета вълна сме, има "промяна в режима"

В момента се намираме в разгара на трета вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите. Трябва да има сериозен епидемиологичен анализ колко от тези нови случаи от къде идват, който да се прави от РЗИ. В експоненциален ръст сме”, заяви в студиото на „Здравей, България” математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.

По думите му тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Спада броят на направените PCR тестове – не се тества достатъчно и не се тестват някои части на населението, свързани с училищната система, поради което се подценява сериозно бройката.

“Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните”, заяви той.

“По моите преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта до сега в сравнение с официалната статистика, което показва доста голяма разлика. Това не трябва да ни успокоява”, категоричен е математикът.

Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи.

“Всичко зависи от поведението на хората”, посочи Томов и допълни:

“Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи, е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни – ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те ще са на загуба”.

Повече вижте във видеото.

Скандал с “ВИП ваксини” срещу COVID-19

Там над 70% са ваксинирани, спря ли ковид

Изследване: Ваксината на Пфайзер пази не само ваксинирания, а и околните

Мутафчийски: Такова нещо не съществува в цивилизования свят

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.