Свят

Математик каза при какъв брой ваксинирани ще има ефект

В математиката ваксината срещу COVID-19 не е неизвестно, там нещата са ясни. С нея ние ще смачкаме този вирус, защото тя влияе точно върху този член в моделите, който отговаря за потискането на епидемията.

Това коментира в предаването “Събуди се” по NOVA математикът проф. Николай Витанов. И допълни: “Колкото повече ваксинирани има, толкова повече той намалява”.

“При два милиона ваксинирани ще започне да се усеща ефектът от ваксината. При три милиона и половина започваме да си решаваме проблемите”, каза още той. 

По думите му е рано да се говори за отпускане на мерките, тъй като броят на активните случаи е висок.

“Това е нещото, което трябва да намалее. Когато активните случаи паднат под 50 000, компетентните лица могат да се замислят за отпускане. В момента активните случаи са 88 000 и намаляват с около 1 000 на ден”, посочи математикът.

“Преди бяхме на долната врата, сега се качихме доста нагоре, видяхме какво пише на нея – че ген. Мутафчийски е прав, и сега тръгваме пак надолу. И това е правилната посока. Базовото репродуктивно число вече е 0,89, което вече е доста добре. А свръхсмъртността над 120 човека на ден се дължи и на други фактори – че вероятно народът е доста болен”, добави Витанов.

Още по темата вижте във видеото по-горе.

Епидемиолог: “COVID-19 мутира”. Ще бъде ли ефективна ваксината

COVID-19: 1739 нови случаи при направени 6190 PCR теста

Нова заповед за мерките срещу ковид-19 до 31 януари

Кунчев заяви кога може да дойде ваксината у нас

Цените на ваксините станаха ясни, коя е най-скъпата

„Модерна” унищожи 400 хил. ваксини заради проблем с производството

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.