Новини

Министърът на културата ще "изнудва" партиите да увеличават бюджета за култура

Велислав Минеков

© Велко Ангелов

Велислав Минеков

Служебният министър на културата се вижда в ново за себе си амплоа – “политически рекетьор”. Така коментира той задачите си в следващите около два месеца, в които трябва да решава проблемите с недостига на средства за култура.

“През 2001 г бюджетът за култура беше 1.3% от брутния вътрешен продукт и мечтаехме да стане 1.6%, а днес е 0.6 %”, каза Минеков в интервю за Би Ти Ви. И продължи: “Ще бъда рекетьор – нов занаят за мен, политически изнудвач. Започвам да изнудвам всички партии в предизборната си програма да обещаят как този бюджет ще започне да се покачва с 0.2 процентни пункта годишно. И преди изборите ще кажа кои са ме подкрепили и кои не желаят култура”.

Добави, че във ведомството има голям недостиг на средства и ако трябва да покрие всички задължения, културните институции трябва да спрат работа за около година.

По думите му досегашното управление е срамен период за българската култура. “Имаше хора нискоразвити в своя интелект. “Човекът от народа” беше с откровено нисък интелект, правеше изявления по отношение на своите интелектуални натрупвания и си направи компания от себеподобни министри и това се превърна в трагедия, а неговото поведение беше копирано”, каза Минеков.

Министърът добави, че във ведомството се събират много сигнали за нарушения и корупция, които не търси, но му се носят. Иронизира омаловажаването на тези сигнали от досегашната власт, според която в най-бедното министерство не е имало нищо за крадене.

Минеков съобщи, че преговаря с един от районните кметове в София за търсене на подходящ терен за нова концертна зала. “Имаме нужда от такава зала и от друг тип култура, защото потънахме в чалга във всяко изкуство, каза той.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.