Общество

Министър Петкова: 37% е делът на ядрената енергия в БългарияПриблизително 37% е делът на ядрената енергия в енергийния микс на България. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос за развитието на енергетиката в страната.

Страната ни ще продължи да разчита на ядрената енертертика за осигуряването на устойчив енергиен микс. Продължава удължаването на експлоатацията на наличните мощности, както и реализирането на нови ядрени мощности, които са от стратегическо значение за запазване на енергийната сигурност, редуциране на емисиите от парникови газове, както и за намаляването на зависимостта от внос на енергийни ресурси, посочи Петкова.По думите ѝ важен елемент за енергийната ни сигурност е успешното изпълнение на проекта за продължаването на експлоатацията на блоковете V и VI на АЕЦ “Козлодуй”. В края на 2017 г. и през 2019 г. Агенцията за ядрено регулиране удължи с до 30 години лицензите за експлоатацията на двата блока. Като друг важен елемент, тя посочи повишаването на мощността на АЕЦ “Козлодуй” до 104%, което е постигнато след повишаването на топлинната мощност на всеки блок от 3 000 мегавата на 3 120.

Министър Петкова припомни, че се предвижда изграждането на нова ядрена мощност в страната от 2 000 мегавата, които поетапно ще бъдат въведени след 2030 г., както и данните от проучването на Националния център за парламентарни изследвания през октомври, според които повече от 60% от хората одобряват развитието на ядрената енергетика и именно в нейно лице виждат възможност за справяне с климатичните промени и постигането на климатична неутралност до 2050 г.
Петкова посочи и че АЕЦ “Белене” се бави заради пандемията, тъй като достъпът до информационната зала за проекта е възпрепятствано, а поради конфиденциалността на данните, те не могат да бъдат предоставени онлайн.

Решението за изграждането на нова ядрена мощност на площадката на АЕЦ “Козлодуй” е от април 2012 г. През следващите 2 години – 2013 и 2014 г. следват още две решения на Министерски съвет изграждането на VII блок да бъде по американска технология IВ 1000 и съответно е взето решение, че реализицията на този проект ще стане факт ако бъде потвърден и от следващо правителство. Никога не е спирано да се работи по тази тема, допълни още Петкова.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.