Свят

Минск: Имаше заплаха от „Хамас” срещу самолета

Б еларуските власти заявиха днес, че е получена заплаха срещу самолета на „Райънеър”, който кацна вчера принудително в Минск. Тя е била отправена по имейл от името на палестинската организация „Хамас”, предаде Франс прес.

„Ние, воините на Хамас, настояваме Израел да спре огъня по ивицата Газа. Искаме Европейският съюз да спре подкрепата си за Израел. . . Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, бомба ще избухне над Вилнюс”, заяви директорът по въздушния транспорт към беларуското Министерство на транспорта Артьом Сикорски.

Междувременно

Литва съветва гражданите си да не пътуват към Беларус

и призова тези, които в момента се намират в страната, да напуснат незабавно. Това заяви днес външният министър Габриелюс Ландсбергис, цитиран от Ройтерс.

Ландсбергис заяви на правителствено заседание, че действията на Беларус говорят за влошаваща се ситуация по сигурността в региона. Всички самолети, пътуващи от и за Литва, трябва да избягват въздушното пространство на съседна Беларус, каза на заседанието министърът на транспорта Марюс Скуодис. Забраната за полети над беларуското въздушно пространство влиза в сила утре в 3 ч. през нощта.

Засилват се и призивите за създаване на забранена за полети зона във въздушното пространство на Беларус

и за забрана за полети до ЕС на „Белавиа” – националния авиопревозвач на Беларус – се засилиха след принудителното кацане на самолета на „Райънеър”, предаде ДПА.

Редица правителства в Европа реагираха с възмущение, защото според тях авторитарният Беларус е използвал заплаха за безопасността на полета като претекст да отвлече пътническия самолет и да залови критика. ЕС обмисля наказателни мерки, в това число санкции срещу отговорните за инцидента, забрана за полети на „Белавиа” до всички летища в 27-те държави членки, както и обявяване за забранена за полети зона над Беларус.

Лидерите на Латвия и Франция настояват за затваряне на беларуското въздушно пространство за международни полети.

Шведската агенция по транспорта препоръча на шведските авиопревозвачи да избягват въздушното пространство на Беларус. Обединеното кралство също съобщи, че самолетите на неговите авиокомпании ще избягват да летят над Беларус.

Авиокомпании, сред които „Уиз еър” и „Еър Балтик”, вече пренасочват полетите си, за да заобиколят Беларус, а полският авиопревозвач ЛОТ каза, че подготвя промяна на маршрутите си. Самолет на германската компания
„Луфтханза” излетя днес със закъснение от Франкфурт за Минск, след като получи от беларуските власти „сигнал във връзка със сигурността””, предаде Франс прес.

Белгия, Чехия и Германия извикаха на разговори беларуските посланици във връзка с вчерашния инцидент и призоваха за освобождаването на бурналиста Протасевич. Лидерите на ЕС ще обсъдят възможни мерки на срещата си на върха по-късно днес, а посланиците на държавите членки на НАТО ще обсъдят ситуацията утре.

Говорител на беларуското външно министерство каза, че страната му е съгласна да се проведе международно разследване, но защити действията на властите и добави, че са спазени всички международни регулации.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков призова за „трезва оценка”

на инцидента. „Не желаем да бъдем замесвани в тази надпревара по заклеймяване на някого или подкрепяне на нещо”, каза той.

По-късно тази вечер беше съобщено, че Беларус е наредила да бъдат експулсирани посланикът на Латвия и на целият персонал на латвийското посолство в Минск. Причината за този ход е, че националният флаг на Беларус в Рига е бил заменен с със знамето на беларуската опозиция.

Кметът на латвийската столица съобщи днес, че знамето на Беларус, което беше поставено наред с флаговете на другите страни, участващи в Световното първенство по хокей на лед, на една от централните улици в града, е било заменено, от бяло-червения флаг, използван от беларуската опозиция.

„Латвийският посланик беше помолен да напусне страната до 24 часа.

Целият дипломатически, административен и технически персонал на посолството също е приканен да напусне Беларус до 48 часа”, заяви външният министър Владимир Макей, цитиран от беларуската агенция БЕЛТА. Латвия на свой ред обяви, че гони беларуския посланик и всички дипломати, предаде Ройтерс.

Беларус създава комисия за разследване на инцидента

Беларус прехвана и приземи пътнически самолет от ЕС

Защо силите за сигурност в Беларус са толкова брутални

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.