Свят

МРРБ: Милиони са загубени от безконтролни плащания

М илиони са загубени от безконтролни плащания между АПИ и националното ТОЛ управление.

Това сочат резултатите от проверката на тол системата, оповестени от Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството и заместник-министър Захари Христов.

„За една година необработените нарушения в ТОЛ управлението са 200 000 и са на стойност 70 млн. лв.”, отчете Христов.

Договорът за ТОЛ системата е на стойност близо 180 млн. лв. За 2019 г. са събрани 392 млн. от електронни винетки. А за 2020 г., от електронни винетки, маршрутни карти и ТОЛ декларации, са събрани с 600 000 лв. по-малко. Тази година събираемостта продължава да намалява.

„Има договор, който е за разширяване на информационната достъпност и интеграция с партньорските правоприлагащи институции в България МВР, НАП и Агенция „Митници”. Липсва налична информация кой официално ръководи този договор, каква кореспонденция е водена, изпълнен ли е договорът. Успяхме да разберем, че е на стойност 1,4 млн. и трябва да бъде завършен за четиридесет дни. Което е само по себе си притеснително”, заяви Христов.

„Световната банка, когато проектира и изгражда тол системата, дава своето становище, че за да бъде печеливша ТОЛ системата и за да доведе до резултатите, които искаме, трябва да бъде в обхват поне 16 хиляди километра. Ние с постановление на Министерски съвет през 2019 намаляваме обхвата на 3 115 км и три пъти намаляваме цените на ТОЛ таксите. В становище на Световната банка се казва, че цялата ТОЛ система трябва да бъде от край до край с оптична свързаност. А с едно становище на български консултанти са елиминирани 200 км оптика на повечето гранично-пропускателни пунктове, с което те губят оптичната свързаност с ТОЛ системата и ползват услугите на мобилен мрежов оператор, който не може да се сравнява като сигурност с оптичния кабел”, заяви Христов.

Винетка за кола се превърна във винетка за ремарке

„Трябва да се съберат 185 млн. лв. до края на годината, за да може ТОЛ системата да се самоиздържа. Пожелателният приход от 1,3 млрд. е доста далеч от данните”, подчерта  Христов и допълни, че няма яснота дали АПИ разполага с резервни части да поддържа ТОЛ системата.

Комитова отчете, че проверката на ТОЛ системата е продължила 10 дни, като възложеният  през декември одит от Сметната палата все още не е приключил.

Къде още може да закупите винетка?

Междувременно днес правителството обезпечи разплащанията за изграждането на АМ „Хемус”.

Министерският съвет взе решение, с което се обезпечава финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистралата до края на 2021 г.

Възможни са проблеми с продажбата на винетки

Изграждането на деветте участъка на автомагистралата ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове като средствата за строителството през следващите години ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Същевременно 490 779 500 лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID-19.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.