Новини

Над 90 хил. коли са излезли от София на 21 и 22 май

Над 90 хил. коли са излезли от София на 21 и 22 май

© Надежда Чипева, Капитал

Общо 91 240 превозни средства са излезли от София на 21 и 22 май – последният работен и първият почивен ден за 24 май, отчитат трафик камерите на Агенция “Пътна инфраструктура”.

Най-много превозни средства в посока Бургас са преминали по магистрала “Тракия” – 23 082. След това е “Хемус” – 17 829 моторни превозни средства, “Струма” – 16 530, пътят София-Калотина – 9 202.

За улеснение на трафика по магистрала “Тракия” в понеделник и вторник (24 и 25 май), когато много шофьори ще пътуват обратно към столицата, в района на ж.п. надлеза при 159-ти км ще има две ленти за София и една за Бургас. Поради ремонтно-възстановителни работи на съоръжението, движението се извършва двупосочно в платното за Бургас.

В 2-километров участък на територията на област Бургас /от 334-ти до 336-ти км/ на магистрала “Тракия” в платното за София движението е в една лента поради ремонтни дейности на настилката в активната и аварийната лента. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно ограничението на скоростта – 70 км/ч.

Заради ремонт е ограничено движението в участъка между пътните възли “Чирпан – Изток” и “Стара Загора” на “Тракия. За ремонта на над 23 км от трасето са затворени и двете платна и трафикът преминава по обходен маршрут.

Пътуващите от София към Бургас се отклоняват при пътен възел “Чирпан – Изток” на АМ “Тракия” по път II-66. Оттам по второкласния път ще продължават до пътен възел “Стара Загора – Кольо Ганчев”, който е на път II-66 и път I-5 Стара Загора – Димитровград. След това движението е по път I-5 до пътен възел “Стара Загора”, където шофьорите ще продължават по “Тракия”.

Пътуващите от Бургас към София се отклоняват при пътен възел “Стара Загора” на “Тракия” по път I-5 до пътен възел “Стара Загора – Кольо Ганчев”. От там по път II-66 ще продължават до пътен възел “Чирпан – Изток”, за да се качат отново на “Тракия”.

Алтернативен маршрут на участъка в ремонт на “Тракия” е Подбалканският път I-6 София – Бургас. Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да използват и първокласния път за по-голямо удобство при пътуване в пиковите дни и часове.

Алтернативен маршрут на магистрала “Хемус” в посока Монтана и Видин са проходът “Петрохан” и пътят през Искърското дефиле.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е магистрала “Струма”.

Агенция “Пътна инфраструктура” апелира шофьорите да спазват правилата за движение, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не се предприемат рискови изпреварвания и да не използват аварийните ленти по автомагистралите за по-бързо придвижване при натоварен трафик.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.