Новини

Най-важното за пътуването днес

Най-важното за пътуването днес

© Георги Пауновски

Предвид очакваният интензивен трафик днес, в последни от почивните дни след Коледа, от Пътна полиция са предприели всички необходими мерки, за да осигурят безпроблемното придвижване. Създадена е организация екипите да подпомагат трафика на входовете и изходите на населените места и по основните пътни артерии за недопускане на образуването на колони, а при необходимост ще поемат и регулирането на движението.

Униформените ще следят и за водачи с рисково поведение. През празничните и почивни дни ще се предприемат и засилени проверки на скоростните режими, недопускане управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, както и за шофиране от неправоспособни водачи.

От МВР припомниха, че практиката за отнемане на книжката и свалянето на номерата, за връчени, но неплатени глоби, не е отменена. Пътните полицаи са оборудвани с таблети и лесно установяват такива случаи, а провинилите се трябва да намерят правоспособен водач, който да придвижи автомобилът им до избрано до тях място в срок от 12 часа, след налагане на санкцията. Книжката се връща при заплащане на глобите, а колата може да се регистрира отново половин година след неприятната случка.

За шофиране в аварийната лента на магистрала санкцията е глоба 1000 лева и три месеца без книжка. Размерът на останалите глоби можете да видите тук.

Капаните по магистралите

По магистралите в страната има само едно място, в което се извършва ремонт, което създава опасност от тапи при интензивния трафик при пътуванията за коледните и новогодишните празници, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”. Става въпрос за автомагистрала “Хемус”, в района на тунел “Витиня”, където продължава ремонтът на тръбата за София и целият трафик е събран в другата.

Пътуващите от и за Враца, Монтана и Видин могат да използват като алтернативен маршрут за София прохода Петрохан и пътя през Искърското дефиле.

Почти на всички магистрали обаче има участъци с ограничение на скоростта, които са любимо място за контрол на пътните полицаи. На “Тракия” това е районът на пътен възел “Мухово”, където заради повреден мост има ограничение от 70 км/ч, както и отсечката между разклоните за Чирпан и Стара Загора, където трябва да се кара с 90 км/ч.

Също 90 км/ч е максимално разрешената скорост на “Тракия” между километър 346 и 349 в посока София заради частични ремонтни дейности на асфалтовата настилка в аварийната лента.

На “Хемус” 70 км/ч е ограничението в област Варна от 424 до 425 километър.

Най-важното за пътуването днес

© Пътна полиция

По магистрала “Марица” в участъка между Свиленград – ГКПП “Капитан Андреево” движението е пренасочено двупосочно в платното посока ГКПП “Капитан Андреево” поради извършване на превантивен ремонт на платно, което е в посока София.

На “Струма” трябва внимателно да се следят табелите, тъй като преди няколко моста има ограничение от 100 км/ч.

Прогнозите за сняг днес не се оправдават, но се очакват валежи от дъжд, като по проходите са възможни заледявания. По закон до 1 март колите трябва да са със зимни гуми с грайфер поне 1.5 мм, или с летни, или всесезонни, но с дълбочина на протектора поне 4 мм. Глобата при нарушение е 50 лева, като се отнемат и 6 контролни точки.

Полезните приложения

Въпреки обещанията за добра организация, изненади по пътищата не са изключени, като навременната информация е ключова за избягване на тапи и проблемни участъци. Особено полезни в този смисъл са няколко приложения за смартфони.

Google maps например предлага по няколко маршрута до крайната спирка, като посочва време на пътуване, на база актуалния трафик. Добре е приложението да се държи под око и при самото пътуване, тъй като може да предупреди за възникнал по трасето проблем.

Най-важното за пътуването днес

© Пътна полиция

Waze е друга полезна апликация, която наред с данни на трафика, на базата на които избира най-бърз маршрут, предупреждава за патрули на Пътна полиция, катастрофи, опасности на пътя и т.н.

По празниците миналата година са загинали 15 души

От пътната полиция апелират и към пешеходците да спазват правилата. Само за миналата седмица за неправилно пресичане в София са глобени 127 души. 79 водачи са санкционирани за неспиране на пешеходна пътека.

Миналата година в периода 20 декември 2019 г. – 1 януари 2020 г. В страната са станали 195 тежки катастрофи с 15 загинали и 260 ранени, сочи статистиката на полицията. За същия период на територията на страната са установени повече от 47 500 нарушения на Закона за движение по пътищата и Кодекса за застраховането.

За тези нарушения са съставени повече от 7300 акта за установени административни нарушения и 18 200 фиша. За нарушения на скоростните режими са издадени над 21 500 електронни фиша. Екипите на Пътна полиция са установили повече от 470 водачи, управлявали след употреба на алкохол и 170 случая на водачи, седнали зад волана след употреба на наркотични вещества и/или техните аналози.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.