Свят

Най-добрата в шаха: Тя победи гросмайстор още на 11 години

С ериалът на Нетфликс „Дамски гамбит“ чупи рекорди: историята за младата американка Бет Хармън, която преобръща надолу с главата мъжкия свят на шахмата, привлича огромен интерес. При това нейната история е чиста фикция. А реалността изглежда така: една-единствена жена е към момента сред първите 100 в световната ранглиста и никога досега жена не е печелила световната титла, пишат от “Дойче веле“.

“Жените са прекалено глупави за тази игра”

Но в света на шаха определено е имало и има жени, които успяват да се наложат над гросмайсторите от мъжки пол. А една от тях е смятана за най-добрата шахматистка в историята: унгарката Юдит Полгар, която е само на 11 години, когато за пръв път побеждава гросмайстор в шахмата. На 15 самата тя завоюва тази титла, а по-късно става осма в световната ранглиста.

И до ден-днешен Юдит Полгар си остава най-успешната шахматистка на всички времена. 44-годишната Полгар днес рядко играе шах, но е треньорка на унгарския мъжки национален отбор по шах, а освен това води майсторски класове, коментира големи турнири и е разработила собствена програма за игра на шах, предназначена за ученици.

„Когато гледах сериала, на моменти имах усещане за дежа вю“, казва Юдит Полгар пред ДВ. Езикът на тялото, движенията, дори шахматните ходове – всичко това е представено много реалистично. Но сериалът не показва тъмните страни на женското участие в състезания по шах, казва Полгар. “В действителност за жените е много трудно да пробият в този мъжки свят“, добавя тя.

На нейните противници често им било много трудно да признаят, че са загубили срещу жена. Често чувала реплики от сорта на: „Като за момиче си много добра“. Или нелепи извинения като: “Днес ми беше лош ден“. Някои противници дори отказвали да ѝ подадат ръка.

И до днес много от професионалните шахматисти смятат, че жените не могат да бъдат равностоен партньор на мъжете в тази игра. Световноизвестният Боби Фишер например казвал през 1970-те, че жените са прекалено „слаби“ и „глупави“, за да играят шах. Сходни предразсъдъци имал и Гари Каспаров.

Юдит Полгар, разбира се, е на съвсем друго мнение. Според нея, разликата между мъжете и жените се дължи единствено на това, че в ранна възраст никой не стимулира момичетата да се занимават с шах. В нейното семейство нещата били съвсем други. Още в ранна детска възраст Юдит и по-големите ѝ сестри Жужа и София интензивно се занимавали с шах – под ръководството на баща им.

Експериментът на Ласло Полгар

Ласло Полгар бил убеден, че с неговия метод всяко дете може да се превърне във вундеркинд. Той обучавал дъщерите си вкъщи, защото отхвърлял обществената образователна система. Особено много часове момичетата посвещавали на шахмата. Баща им вярвал, че именно тази игра измерва най-точно интелигентността на човека. Затова Юдит и сестрите ѝ играели шах по седем часа на ден.

Експериментът на бащата се оказал успешен. Не само Юдит, но и двете ѝ сестри станали известни шахматистки. „Успях да стигна толкова далеч, само защото родителите ми имаха високи изисквания и ме поощряваха да се уча на шах, независимо че съм момиче“, разказва Юдит Полгар.

Междувременно шахматистката е разработила специална тренировъчна програма за деца в предучилищна възраст и от началното училище, написала е и два учебника. Защото е убедена, че тази игра дарява децата с умения и способности за цял живот.

Вижте и видеото горе. 

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.