Новини

Намаляват се езиковите, увеличават се математическите паралелки в София

Намаляват се езиковите, увеличават се математическите паралелки в София

© Анелия Николова

Езиковите паралелки в София ще бъдат намалени през учебната 2021/2022 г., за да може повече ученици да изучават профили и професии със STEM насоченост – (Science – Technology – Engineering – Mathematics). Тази мярка е с цел осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки. Това казва в интервю за вестник “24 часа” директорът на Регионалното управление на образованието в София Ваня Кастрева.

Намаляването на езиковите паралелки обаче не означавало, че ще се учат по-малко часове чужд език.
Ако профилът на ученик например е “Софтуерни и хардуерни науки”, той може да има същия хорариум чужд език като в езикова паралелка. “Чакаме предложения от директорите, още сме далеч от етапа, на който ще ги обсъждаме. Те трябва да обсъдят предложенията си първо на педагогически съвет, след което да го внесат в РУО. В последните години заедно с директорите преориентираме приема към съвременно обучение, свързано със знания и компетентности в сферата на математиката, техническите науки и електронните системи, без да го налагаме”, уточнява Кастрева.

През учебната 2021/2022 г се очаква в софийските гимназии да кандидатстват 11 541 ученици, което е с 300 повече от миналата година. Паралелките вероятно ще се увеличат от 388 на 409. Всичко е свързано с резултатите от националното външно оценяване, защото приемът в 8-и клас в държавните и общинските училища зависи от тях. В София обаче има и спортни, частни и училища към Министерството на културата. Конкуренцията е голяма и отговорността на родителите също, коментира Ваня Кастрева.

В рейтинга на училищата по минимален бал на последното прието дете на първо класиране на първо място миналата година беше Софийската математическа гимназия, следвана от Немската гимназия, Техническо училище “Електронни системи” към Техническия университет в София, 73-о училище, 164-а гимназия с преподаване на испански език, Първа английски, Втора английска, 9-а френска, 22-о езиково училище и 31-о средно училище за чужди езици и математика.

В професионалните гимназии най-желани са банково дело с английски език в Националната търговско-банкова гимназия, следвана от електронна търговия с английски език, Технологичното училище “Електрони системи” – системно програмиране с английски, Професионалната гимназия по електроника “Джон Атанасов” – приложно програмиране и системно програмиране.

Досега в Регионалното управление на образованието в София са постъпили предложения за разкриване на нови специалности от Професионалната гимназия по електротехника и автоматика – охранителна техника и системи за сигурност и електродомакинска техника. Софийската професионална гимназия “Княгиня Евдокия” предлага а специалност “Промишлен дизайн” и “Индустриални отношения”. Професионалната гимназия по транспорт “Макгахан” е депозирала “Металургия на цветните метали” като дуална паралелка. 97-о средно училище “Братя Миладинови” предлага специалност “Търговия”. Професионалната гимназия по текстилни и кожени изделия предлага нова за училището специалност “Моден дизайн”. Предстои обсъждане на предложенията.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.