Лайфстайл

Напрежение между лодки на бреговата охрана на Турция и Гърция

Бреговата охрана на Турция съобщи, че е прогонила от турски териториални води две гръцки лодки в района на спорните острови Кардак/Имия, съобщи турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

В писмено изявление командването на бреговата охрана на Турция съобщи, че два съда на гръцката брегова охрана са били засечени около 10 ч. на 6 януари в нарушение на турските териториални води, предаде БТА.

Гръцките лодки са били изтласкани от района с маневри на четири турски катера на бреговата охрана. В хода на маневрите се е стигнало до стълкновение между два съда на турската и на гръцката страна. „Командването на бреговата охрана е на поста си 24/7 за осигуряване на безопасност и сигурност в нашите морета“, се заявява още в огласеното изявление.

Двойката ненаселени остров Кардак/Имия в Източно Егейско море едва не доведоха до война Гърция и Турция през януари 1996 г. Стигна се до военна криза между двете държави, партньорки от НАТО, но напрежението бе успокоено с намесата на американския президент по онова време Бил Клинтън, американски делегати и тогавашния генерален секретар на НАТО Хавиер Солана.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.