Общество

НАП ще плаща помощите за бизнеса за 7 дни (Обзор)156 млн. лв. дават за малки и средни предприятия, затворили заради меркитеСамо две седмици ще е срокът за кандидатстване и седем дни – за изплащане, на средствата по новата мярка за оборотен капитал за микро-, малки и средни предприятия, затворили принудително заради ограниченията вследствие на пандемията. Това уточни министърът на икономиката Лъчезар Борисов по време на правителственото заседание в сряда. На него беше одобрена програмата, за която ще се отделят 156 млн. лв. от ОПИК. Конкретен бенефициент ще бъде НАП, като тя ще обяви процедурата за подбор и фирмите ще кандидатстват към нея изцяло по електронен път. Помощта ще бъде като процент от оборота без ДДС за същия период на миналата година, или ако фирмата е нова – за октомври. Размерът ще е 10 или 20% в зависимост от сектора.

“Министърът на финансите заедно с колегите от НАП и парламента, извършиха огромна работа, за да можем от приходна агенция да я превърнем в разплащателна, така че по най-бързия начин парите да стигат до бенефициентите”, подчерта премиерът Бойко Борисов.

Предвидената възможност за финансиране от НАП ще има временен характер, като тези пари ще бъдат компенсирани по-късно по линия на ОПИК, се уточнява в решението на правителството.

156-те млн. лв. се пренасочват от други две процедури по ОПИК – за преструктуриране на организацията на работа във фирмите в COVID обстановка и за осигуряване на ликвидност на т. нар. малки големи компании.

Министър Борисов обаче обеща, че за втората процедура ще се осигурят други средства, така че да може да стартира. В сряда това се случи и стана ясно, че Европейската комисия е одобрила тази помощ. Тя е за фирми с годишен оборот от минимум 500 хил. лв. през 2019 г., при които оборотът е намалял с най-малко 20% за три месеца от февруари 2020 г. насам в сравнение със същите три месеца на миналата година. Те се причисляват към малките компании, но не са били обхванати от досегашните мерки.

За тях се осигуряват 78,2 млн. лв. Схемата ще бъде съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и ще бъде достъпна за малки предприятия, осъществяващи дейност в определени сектори и отговарящи на определени изисквания.

56 млн. лева спасяват туризма

Със свое решение кабинетът в сряда отпусна 56 млн. лв. в сферата на туризма за предотвратяване на последиците от COVID-19, съобщи премиерът Бойко Борисов по време на правителственото заседание. Туроператорите и туристическите агенции ще получат безвъзмездно 4% от декларирания от тях годишен оборот без ДДС за 2019 г. Според вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова сумата е към 51 млн. лв. и с нея ще бъдат компенсирани близо 1600 фирми. Тази помощ първо ще бъде нотофицирана от Европейската комисия.

Останалите към 4,9 млн. лв. ще се отпускат също на туроператорите за използване на чартърни въздушни превозвачи по 35 евро за всяка седалка. Тази помощ вече бе разрешена от ЕК.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.