Свят

НАСА иска постоянна база на южния полюс на Луната

Н АСА избра южния полюс на Луната за изграждане на постоянна база. На нея ще може да има астронавти, които прекарват дори по няколко месеца. Реализирането ѝ обаче може да се забави, става ясно от информация на The Verge.

Астронавтите от НАСА излязоха в открития Космос (Видео)

Южният полюс е избран заради няколко причини. Той получава достатъчно слънчева светлина, която да се използва за захранване чрез соларни панели. Освен това е близо до множество кратери, които остават в сянка заради ниския ъгъл на слънчевата светлина. Според учените в тези кратери може да има залежи на замръзнала вода и тя ще е ключова за базата.

Мястото е подходящо и заради факта, че е лесно за кацане. Има достатъчно равно пространство какво за кацане, така и за изграждане на базата.

Историческо: SpaceX се скачи с МКС

И макар южният полюс да е избран като районът за кацане и изграждане на базата, все още предстои избирането на конкретните места. Районът има най-много подходящи зони и в момента се анализират всички негови характеристики, включително наклони, хълмове, дистанции и др.

Въпреки това изглежда, че има не малка вероятност реализирането на базата да се забави. Според информация на The Verge, НАСА е отложила крайната дата за избиране на два ключови договора за модули за кацане на Луната с екипаж.

Новата дата е 30-ти април, като ходът е очакван заради встъпването в длъжност на новата администрация в Белия дом. Освен това през декември Конгресът даде на НАСА 850 млн. долара за финансиране на тези модули, при заявени от агенцията 3,2 млрд. долара. Очаква се и преразглеждане на приоритетите на НАСА от администрацията на Байдън, като се очаква назначаването и на нов администратор на космическата агенция.

НАСА може и да не кацне на Луната през 2024 г.

Предшественикът на Байдън, Доналд Тръмп беше поставил за срок изпращане на хора на Луната през 2024 г. НАСА все още иска да спази този срок и смята, че забавянето на решението няма да се отрази на това. Въпреки това се очаква, че администрацията на Байдън най-вероятно ще удължи срока, но за сега темата за космическите мисии не е била коментирана публично от новия президент.

SpaceX се подготвя за първи полет на кораба за Марс

SpaceX ще пробва нов подход за “улавяне” на ракети

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.