Свят

НАТО: Очертанията между войната и мира днес не са ясни

Г раницата между войната и мира, за разлика от днес, бе по-ясно очертана при Студената война, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг във виртуална среща със студенти.

В онази епоха срещу НАТО имаше един противник – СССР, а днес заплахите са многобройни, от множество посоки – космоса, интернет, по земя, море и въздух, идват от държавни и недържавни източници.

Наблюдаваме агресивното поведение на Русия, икономическия и военния възход на Китай, появата на терористите от “Ислямска държава” и създаването на опасни нови технологии, появата на вируси, измененията в природата, добави той.

НАТО днес прави повече отпреди, но светът се движи с все по-голяма скорост, заяви Столтенберг. Той посочи, че скоро предстои да представи насоки за развитието на алианса до края на днешното десетилетие.

По неговите думи пактът трябва да осигури правилното оборудване и технологии, устойчивост на инфраструктурата, на веригите за доставка на горива, храна и здравно оборудване.

Столтенберг отбеляза необходимостта от оценка на чуждите инвестиции в ключова собственост в държави от алианса.

По неговите думи НАТО следва да бъде мястото за решаване на споровете между държавите от организацията, защото 30 страни невинаги са единодушни.

НАТО прави нов космически център

Индия взриви сателит. НАСА: Това е ужасно, ужасно нещо

Конфликтът Гърция – Турция. НАТО се намеси

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.