Новини

На 101 години почина поетът и издател от бийт поколението Лорънс Ферлингети

На 101 години почина поетът и издател от бийт поколението Лорънс Ферлингети

© Reuters

На 101 години почина американският поет, художник, издател и покровител на бийт поколението Лорънс Ферлингети.

През 1953 г. той създава списание и книжарница на име City Lights, кръстени на филма на Чарли Чаплин “Светлините на града”. През 1956 г. той е първият издател, публикувал поемата на Алън Гинсбърг “Вой” в издавани от него поетични серии. Тиражът е конфискуван от полицията, срещу Ферлингети започва дело за нарушаване на благоприличието заради хомосексуалните препратки в произведението, но той е оправдан.

Самият той е най-известен с първата си поетична книга – A Coney Island of the Mind, но има написани над 30 книги. За разлика от Джак Керуак с неговите проблеми с алкохола и непристойното поведение на Гинсбърг, Ферлингети плува всеки ден, кара колело до работа и надживява повечето по-известни фигури от бийт поколението, припомня “Лос Анджелис таймс”.

Керуак умира през 1969 г. на 47 г., а Гинсбърг и писателят Уилям С. Бъроуз – през 1997 г. на 70 и 83 години.

Академичните критици, отхвърляйки работата на Ферлингети като твърде “злободневна”, не му обръщат много внимание. Може би тъй като е насочил доста енергия в книжарството, той остава в периферията на литературното движение, което популяризира. Самият Ферлингети се нарича “човека, който се грижи за магазина”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.