Свят

Невролог обясни как COVID-19 влияе на нервната система

“Първият и най-важен симптом, свързан с коронавируса и нервната система, е нарушението на мириса. Вирусът прониква през носната лигавица и оттам по нерва, който е свързан с мириса, отива в централната нервна система. Много е интересно, че в началото на епидемията само 6% се смяташе, че е нарушен мирисът. Сега процентът е 88. Причината за това е, че сега се обърна внимание на тези нарушения и започнаха да се изследват”, обясни началникът на клиниката по нервни заболявания в УМБАЛ “Св. Иван Рилски” проф. Пенко Шотеков в ефира на “Неделята на NOVA“.

Според него 80% от заболелите прекарват вируса много леко – само със загуба на вкус, на мирис, има и случаи, в които няма такива нарушения. Това зависи от степента на заболяването. Загубата на обоняние и вкус отшумява след около 10 дни.

“Трябва да се прави диференциация между видовете главоболие. 65% от жените имат тензионно главоболие, което е различно от това, което имат повечето хора. При COVID-19 главоболието е остро, много по-силно, не се повлиява от лекарства. Причина за това се смята, че са цитокините и химокините. Тези цитокини дразнят мозъчните обвивки, в резултат на което се получава тежкото главоболие, което изпитват една голяма част от болните, които имат по-тежка форма на заболяването, на COVID-19”, обясни д-р Шотеков.

Смята се, че между 35% до 55% от по-тежко заболелите случаи е засегната централната нервна система. Доказани са вирусни частици в някои области на централната нервна система – в моторната зона, в слепоочната зона, дори и във вегетативните ядра, които са свързани с дишането. Даже тежки случаи при които има тежко състояние – дихателна недостатъчност – се смята, че не само е причината белият дроб, но и засягане на тези вегетативни влакна. При COVID-19 има вегетативни явления, които съпровождат и всяка една инфекция – наличие на силно изпотяване и много силна отпадналост.

Засягайки централната нервна система, COVID-19 може да причини и инсулти – при 5%, добави проф. Шотеков. 

Целия разговор с д-р Пенко Шотеков гледайте във видеото.

Пулмолог: COVID-19 протича в два етапа

Курц предвижда продължителни масивни ограничения

Роди се бебе с антитела срещу COVID-19

Имунолог: Има връзка между мръсния въздух и COVID-19

Може ли COVID-19 да отключи Паркинсонова болест

Акад. Петрунов: Ако сте болни от ковид-19, не взимайте витамини

СЗО каза какво трябва да се прави по време на пандемия

Вирусолог: Има друг коронавирус с потенциал за пандемия

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.