Свят

Необходим пробиотик при антибиотично лечение

А нтибиотиците са едно от важните медицински открития на нашето време. Благодарение на тях милиони хора са били спасени от сериозни болести и бактериални инфекции.

Единственият им голям недостатък е вредата, която оказват върху чревната флора. Приемането на антибиотици убива не само вредните, но и милиардите полезни бактерии, които се грижат за нашето храносмилане, обмяна на веществата и имунитет. Ето защо заедно с антибиотика от аптеката (предписан задължително от специалист) трябва да вземете и пробиотик, с който да неутрализирате негативните му ефекти.

Как обаче да се избере точно този пробиотик, който ще подейства адекватно на чревната флора?

Не всички пробиотици, предлагани на фармацевтичния пазар, са подходящи за комбинация с антибиотично лечение. Те се различават по своя състав и микробно число, в зависимост от това към какви здравословни проблеми са насочени“, обяснява магистър-фармацевт Диана Петрова, управител на аптека „Нора“, София.

Когато говорим за пробиотик по време на антибиотично лечение, трябва да следим за:

Брой полезни бактерии

Колкото повече, толкова повече“ е казал не само Мечо Пух, но и здравните специалисти. Колкото повече като количество полезни бактерии се съдържат в една пробиотична таблетка, толкова по-значително ще е позитивното действие върху червата.

Разнообразие на щамовете

В един здрав организъм живеят стотици видове бактерии. Когато се приемат антибиотици може да се стигне до пълното унищожаване на цели колонии, което води след себе си негативни последствия за всички процеси в тялото – храносмилане, имунитет, обмяна на веществата.

Ето защо е важно в пробиотика, който ще вземете по време на антибиотичното лечение, да присъстват максимален брой различни видове бактерии“, обяснява фармацевт Петрова.


Източник:
Neopharm

В пробиотика СИНКВАНОН® например има голямо разнообразие от полезни бактерии във висока доза – 100 милиарда живи добри бактерии, доставени от 14 различни щама пробиотици.

Скорост на делене

Когато антибиотикът действа и разрушава полезната флора, е важно да се отговори на това разрушение със същата по сила скорост на „засяване“ на нови, полезни бактерии. Ето защо изборът на бързоделящи се щамове, както е в СИНКВАНОН® , съкращава много времето до усещането на първите ползи от пробиотика.

Защитена капсула

И накрая, но не на последно място, капсулата, в която са затворени пробиотиците, трябва да издържа на силните стомашни киселини, за да занесе ценния си товар чак в тънките черва.

Капсулата на СИНКВАНОН® не се разтваря в стомаха, а достига невредима до местоназначението си където да започне своето благотворно действие.

Накрая нека се вслушаме и в oще един съвет от нашия доверен магистър-фармацевт:

Какви са „правилата“ за прием на пробиотик по време на антибиотично лечение – кога, по колко и как?

Съществуват „правила“ за прием на пробиотик по време на антибиотично лечение, за да сме сигурни, че съответният продукт ще действа. Задължително трябва да има отстояние от два часа между приема на антибиотик и пробиотик.

Приемът на пробиотик е задължително да започне още от първия ден на антибиотичното лечение и по възможност да продължи няколко дни след последния прием на антибиотика“, завършва Диана Петрова.

<!–

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.