Свят

Нещата, които ви се случват, когато си гризете ноктите

Ч есто се случва човек да гризе ноктите си, когато се чувства притеснен, отегчен или просто го прави от скука. Проучванията показват, че до 30% от световното население е склонно да прави това. За съжаление гризането на нокти може да донесе доста вреди на общото ви състояние. Разберете защо трябва да прекратите този вреден навик от видеото в канала “Top Of The Topsна VBOX7.

Може да увреди зъбите си

Зъбите ви може да са много по-твърди от ноктите ви и все пак гризането на ноктите може да доведе до трайно увреждане на зъбите и дори венците. Честото стриване между зъбите и ноктите може да доведе до натрошаване или напукване на зъбите. Също така може да доведе до много бавно изместване на зъбите ви.

Как да се отървем от жълтите зъби

Възможно е да имате лош дъх

Почти невъзможно е да премахнем всички микроби и мръсотия от ноктите си, дори при изключително често миене на ръцете. Това означава, че бактериите, които са скрити под ноктите ни директно отиват в устата ни. Тези бактерии могат да се задържат и размножават в устата, причинявайки заболявания на венците, халитоза или лош дъх.

Неразположение в стомаха

Бактериите, които живеят в устата ни са достатъчно неприятни, но микробите, които попадат също в устата от честото гризане на ноктите, в крайна сметка могат да попаднат и в червата. Тези микроби могат да причинят стомашно-чревни инфекции, които могат да доведат до неприятни болки и диария.

Проблеми с кожата на лицето

Гризенето на нокти може също да причини микроскопични дупчици в кожата около ноктите ни, където могат да навлязат различни бактерии и микроби, които причиняват кожни раздразнения. След това тези микроби може се пренасят от пръстите или ноктите, върху лицето чрез докосване или при гризане на ноктите. Това може да доведе до различни кожни обриви по лицето, особено близо до устните.

Шест неща, които да правите, за да живеете по-дълго

Хронично главоболие

Хората, които гризат ноктите си, също имат по-големи шансове да развият бруксизъм или неволно стриване на зъбите. Тези с бруксизъм могат да страдат от болки в челюстта, напрегнати мускули, болки около лицето и това са причините за поява на хронично главоболие.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.