Свят

Новият щам на коронавируса може да е по-смъртоносен

Н овият вариант на коронавируса, който се появи в Обединеното кралство, може да е по-смъртоносен, каза премиерът Борис Джонсън, цитиран от Би Би Си

“Освен че се разпространява по-бързо, сега също изглежда, че има някои доказателства, че новият вариант на коронавируса, открит за пръв път в Лондон и Югоизточна Англия, може да бъде свързан с по-висока степен на смъртност”, каза Борис Джонсън. 

Джонсън каза още, че настоящите данни показват, че ваксините остават ефективни и срещу стария, и срещу новия щам на COVID-19.

Новият вариант на коронавируса беше открит за първи път в Кент през септември. Това е най-често срещаната форма на вируса в Англия и Северна Ирландия и се е разпространила в повече от 50 други страни.

“Има данни, че хора, дали положителна проба за т. нар. “британски щам” на COVID-19, са изложени на по-голям риск”, обяви главният научен съветник на британското правителство Патрик Валанс, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Данните сочат, че съществува повишен риск за тези, които са се заразили с новия щам, в сравнение със стария вирус, каза Валанс на брифинг.

При мъже, които са малко над 60-годишна възраст, средният риск е от 1000 заразени, около 10, за съжаление, да починат от вируса. При новия щам, от 1000 заразени, около 13-14 вероятно ще умрат, добави Валанс.

“Искам да подчертая, че има много несигурност около тези цифри и се нуждаем от повече работа, за да получим точна справка, но очевидно е притеснително, че има повишаване на смъртността, както и увеличаване на предаваемостта”, каза още Валанс, цитиран от Би Би Си. 

Валанс заяви, че има по-голяма загриженост относно други два варианта на коронавирус, появили се в Южна Африка и Бразилия.

“Те определено са по-притеснителни от този в Обединеното кралство в момента и ние трябва да продължим да изучаваме това много внимателно”, каза той. 

Двама пациенти в “Пирогов” със съмнение за новия щам на COVID-19

Кантарджиев: Това не е болка за умиране

COVID-19: Гърция удължи мерките за влизане в страната

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.