Свят

Нови разкрития по казуса с Александровска болница

Н ови разкрития по казуса с Александровска болница направи пред NOVA заместник-министъра на здравеопазването д-р Димитър Петров.

Оказва се, че председателят на борда на директорите проф. Димитър Буланов е изпълнявал едновременно пет длъжности. Две от тях – в разрез със закона.

„Има два договора – един трудов и един граждански. Това е проблем, защото той, като независим член, няма право да има трудови взаимоотношения с лечебното заведение. Договорът е нарушен по две точки”, обясни Петров.

Той посочи, че професорът рискува да бъде подведен под наказателна отговорност заради това, че е попълнил декларация, че не работи в болницата.

„Дано да е от незнание. Това обаче не променя обстоятелствата. Твърде много незнания и нелогични действия на този съвет на директорите се събрах”, заяви д-р Петров и отчете, че становището след проверката в болница е 36 страници.

Назначиха нов състав на Съвета на директорите на „Александровска”

По-драстични нарушения, той смята, че ще излязат с влизането на новия Съвет на директорите на болницата.

„Не мога да разбера тази упоритост при тези нарушения. Според мен тя е провокирана отвън – да не се допусне нов състав да влезе и да види какво е ставало в болницата. При това, имам чувството, че това не касае дейността на последните двама изпълнителни директори и на Съвета, а по-скоро на по-предишния изпълнителен директор – Костадин Ангелов”, каза зам.-министърът.

Проф. Ангелов: Това беше една наказателна акция

Според него Александровска болница е увеличила загубите си, докато се е управлявала от бившия здравен министър проф. Ангелов, от 30 млн. на около 68 млн. Средно по 6-7 млн. на година. А 30-те милиона са натрупани в началото на века.

„Ако бъде установено, че има хора, които са били по документи за лечение, но на практика – не, ще последва прекратяване на договора на болницата по съответната клинична пътека, а здравният министър ще предприеме действия по смяната на ръководството”, категоричен е Петров.

Ще има ли смяна и на ръководството на „Пирогов”

„Пирогов” е голяма болница. Не всичко може да види изпълнителният директор. Но ако са системни нарушенията, това говори за неупражнен контрол”, коментира зам.-министърът проверките в центъра по спешна медицина.

За болница „Св. Анна” той каза, че има много сигнали за нередности в управлението. От стопанисването на базата, до лечението и отношение към персонала. Обявен е конкурс за ново ръководство.

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.