Свят

Нов щам на коронавируса неутрализира антителата

Н овият вариант на ковид-19, идентифициран в Република Южна Африка, може да неутрализира антителата, които го маркират при лечение с кръвна плазма от излекувани пациенти. Това вероятно ще намали ефективността на ваксината срещу него, съобщава БТА.

Специалистите се опитват да установят дали ваксините, които в момента се използват по света, са ефективни срещу станалия известен като вариант 501Y.V2 на новия коронавирус, изолиран от южноафрикански генетици в края на миналата година в община Нелсън Мандела Бей.

“Този вариант показва пълно заобикаляне на три класа терапевтично релевантни моноклонални антитела”, отчитат учени от три южноафрикански университета, които работят съвместно с Националния институт по заразни болести в Южна Африка.

“Освен това вариантът 501Y.V2 показва значително или пълно преодоляване на неутрализиращите антитела при ковид-19 конвалесцентна плазма”, пишат те и отбелязват, че заключенията им “подчертават вероятността от повторно заразяване и може да доведат до намалена ефикасност на настоящите ваксини, основани на протеини за шипа на вируса”.

Европа е притеснена от разпространението на новия щам 

Вариантът 501Y.V2 е 50 на сто по-силно заразен от първоначалния щам на коронавируса. Той вече е разпространен в поне 20 страни по света, след като е докладван в СЗО през декември миналата година. Това е един от няколко нови варианта на коронавируса, открити през последните месеци и е основен двигател на втората вълна на пандемията в Южна Африка.

Учени от университета “Рокфелер” в САЩ и Националните здравни институти алармираха, че предварителните резултати от изследванията показват, че до голяма степен бъдещи мутации в новия коронавирус биха неутрализирали съществуващите ваксини. Те са изследвали новите варианти на вируса, засечени в Южна Африка, Великобритания и Бразилия.

Един от начините на действие на ваксините е да накарат имунната система да произвежда антитела, които пречат на вируса да инфектира клетките. Изследователи от университета “Рокфелер” са взели кръвни проби от 20 пациенти, имунизирани с ваксините на “Модерна” или “Пфайзер” и са тествали в лабораторни условия дали антителата в тях действат срещу различните варианти на вируса.

СЗО с коментар за новите варианти на коронавируса

При някои от пробите антителата не действат добре срещу вируса в зависимост от мутацията, посочва ръководителят на изследването д-р Мишел Нузенцвайг.

Предишни тестове показаха, че двете ваксини са около 95 на сто ефикасни за превенция на заболяване с ковид-19.

Д-р Дрю Вайсман от университета на Пенсилвания, чиято дейност помогна за създаването на ваксините на “Модерна” и “Пфайзер”, коментира, че откритието за неутрализирането на антителата е тревожно, но отбеляза, че ваксините защитават и по други начини, като предизвикват отговор и от други компоненти на имунната система.

Освен това изследването в САЩ включва едва 20 души, без широк спектър от представители на възрасти и произход и “всичко това има значение при генерализиране на резултатите”.

DW: Има ли лекарство срещу коронавируса

Наивно е да вярваме, че първото поколение ваксини ще са достатъчно или че само ваксините ще решат проблема, смята обаче д-р Грегъри Поланд, експерт по ваксините в клиника Майо.

“Сами си копаем гроба, когато позволяваме безпрепятственото разпространение на вируса и не предприемаме най-логични мерки като задължително носене на маски “, пояснява той. “Как е възможно ресторантите и баровете да са пълни? Берем плодовете на това, което сами посяхме”.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.