Свят

Няколко съвета как да харчим и пестим едновременно

П арите са средство, което ни носи спокойствие, понякога може би и частица радост. Една част от нас обаче не са наясно как точно да управляват средствата си, така че да живеят с чувство за изобилие, без значение колко пари имат.

Ето защо подготвихме няколко финансови правила, с които да ви помогнем да сте по-организирани и да пестите повече, дори когато харчите.

Обмисляйте всяка покупка

Чували ли сте за правилото 48, ако не – време е да се запознаете с него. Лесно е и много полезно.

Какво гласи то: “Изчакайте 48 часа, преди да направите импулсивна покупка” 

Концепцията на това правило се крие в това, че много често всички ние взимаме импулсивни решения, за които после съжаляваме. Понякога тези решения взети на база емоция се оказват пагубни за нашите финанси, ето защо, съветваме ви да изчакате 48 часа преди да купите или инвестирате в каквото и да е било.


Източник:
iStock/ Getty images/ Freepik

Ще се изненадате колко много събрани средства ще имате след 3 месеца, когато ще осъзнаете, че не всяко нещо, което ви харесва всъщност ви е нужно. 

Плащайте сметките си навреме

Да не дължите пари на никого е най-успокояващото чувство, когато говорим за пари. За да не се разделяте с него, плащайте сметките си навреме. А и за да не останете внезапно без ток и интернет точно, когато работите от вкъщи, това е доста важно.

Един от най-лесните начини да плащате сметките си без да се разкарвате до определен офис е лесен и бърз: изтеглете приложението за мобилно банкиране на UniCredit Bulbank. Въведете данните за всичките си битови разходи – ток, вода, парно, интернет, телефон и т.н. Приложението ще ви изпраща нотификация всеки път, когато е излязла нова сметка. 


Източник:
iStock/ Getty images/ Freepik

Плащате я с един клик дори и в 3 посред нощ и готово! Няма спиране на тока, няма ходене по опашки.

Водете си разчет за бюджета

Ако вярваме на Стюарт Уайлд от „Неписаните правила на парите“, финикийските знаци са чиста енергия. Неслучайно основното им качество е да изтичат между пръстите. 

За да предотвратите това и за да сте напълно наясно къде отиват парите ви, съветваме ви да си водите месечен разчет за бюджета – колко сте заделили, колко сте изхарчили за битови сметки, колко за храна и развлечения.

Най-лесно това става, ако плащате всичко онлайн и следите извлеченията в апликацията на банката си. В аpp-a на UniCredit Bulbank – Bulbank Mobile, може да получавате и нотификации за всяко извършено плащане, както и дневни или месечни извлечения за движенията по сметката ви.  

<!–

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.