Общество

Нямало опасни съставки в храните, проверени от ЕКНяма опасни съставки в тестваните от Европейската комисия храни, които бяха изследвани за двоен стандарт. Това казаха от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в отговор на запитване на “24 часа”.Според доклада на Съвместния изследователски център към ЕК в половината от проучените 20 хранителни продукти има значими вкусови различия, което се дължало на влаганите съставки. В газираните напитки у нас например се използва арабска дъвка за сгъстяване и за задържане на различните отделни съставки, докато в други страни от Западна Европа не се използва.

От БАБХ посочват, че констатациите за разлики във вкусовите качества не бива да са повод за притеснение, тъй като всяка съставка на изследваните продукти е разрешена от законодателството и безопасността на храните е доказана. От контролния орган не са участвали в самите изследвания, тъй като продуктите са изпратени за анализ по подаден от ЕК списък, а заключенията на анализа са, че различията във вкусовите характеристики не са свързани с определени географски региони. БАБХ е била запозната с резултатите, заедно с всички потребители е ЕС.

Интерпретация на резултатите обаче е в прерогативите единствено на извършилите проучването експерти, заявиха от агенцията по храните и допълниха, че от стартирането на проучванията през 2017 г. в държавите членки на ЕС до този момент безопасността на храните не е била подложена под съмнение.

Премахването на възможностите за двоен стандарт при храните се очаква да стане едва през май догодина, когато в сила влиза приетата за това евродиректива.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.