Новини

Обръщенията на папата за празниците ще са на закрито и без публика

Обръщенията на папата за празниците ще са на закрито и без публика

© Associated Press

Папа Франциск ще прочете своето коледно послание от вътрешността на Ватикана вместо от външния централен балкон на базиликата “Свети Петър” заради новите ограничения срещу коронавируса в Италия, съобщиха от Ватикана във вторник.

В допълнение към коледното послание Urbi et Orbi (“До града и света”) пет обръщения, които трябваше да бъдат направени от прозорец на Апостолския дворец на Ватикана с изглед към площад “Свети Петър” между 26 декември и 6 януари, също ще бъдат да бъдат преместени на закрито.

Ограниченията означават, че хората няма да могат да отидат на площад “Свети Петър”. Папските събития ще бъдат излъчвани на живо.

Италианците ще бъдат поставени под ограничения за голяма част от коледните и новогодишните празници. Магазините, които не са от съществено значение, ще бъдат затворени между 24 и 27 декември, 31 декември и 3 януари и 5 и 6 януари. В тези дни на хората ще бъде разрешено да пътуват само по работа, по здравословни или извънредни причини.

Правилата ще ограничат броя на хората, на които е позволено да присъстват на големи папски събития в базиликата “Свети Петър”, като например литургията на Бъдни вечер, вечернята на Нова година, литургията за Световния ден на мира на 1 януари и литургията на 6 януари на Богоявление.

Месата на папата на Бъдни вечер ще започне в 19:30, два часа по-рано от обичайното, за да позволи на ограничения брой хора, които могат да присъстват, да се приберат до вечерния час в 22:00.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.