Общество

Ограбили кръчма в прохода Петрохан са предадени на съдРайонна прокуратура – Берковица е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу П.Г. (на 21 години), Б.А. (на 20 години) и Г.Я. (на 20 години) за извършен от тях грабеж.На 12.08.2020 г. тримата обвиняеми се срещнали и решили да отидат на дискотека. Оказало се, че само единият от тях разполагал с пари, поради което се разбрали да набавят средства по незаконен начин.

След полунощ тръгнали с автомобил към прохода Петрохан. Взели със себе си пластмасов детски пистолет с топчета и маски тип шапка с отвори за очите. Носели и ръкавици – гумени и латексови.

Пристигайки на мястото, Б.А. отишъл до кръчмата да провери дали има посетители. През това време приятелите му останали да го чакат в колата. Тъй като на паркинга имало много товарни автомобили, а заведението било пълно с хора, тримата изчакали известно време. Когато движението намаляло, а в кръчмата останал само един клиент и продавачът, обвиняемите решили да действат.

Около 2 ч. през нощта П.Г. и Г.Я. сложили маските, взели детския пистолет и лютив спрей и се насочили към заведението. Влезли вътре с виковете: „Горе ръцете!“, „Не мърдайте!“, „Оборота!“ Междувременно Г.Я. размахвал пистолета с двете си ръце. П.Г. заобиколил барплота и взел всичките пари от касата. На тръгване напръскал със спрея, като го изпуснал, тичайки към автомобила, където ги чакал Б.А. Към 03:30 ч. тримата се прибрали в гр. София и разделили отнетите чужди пари – 280 лева и 20 евро.

В хода на разследването на грабежа извършителите са били установени. Престъплението е доказано по безспорен и категоричен начин от събраните доказателства – ДНК експертизи, разпознавания на лицата по снимки, разпити на свидетели. Причинените щети са възстановени.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.