Свят

Огромен натиск в Полша, изписват неизлекувани пациенти

П олските болници се бореха по Великден с огромния брой заразени с COVID-19 след мащабното разпространение на заразата през последните седмици в Централна и Източна Европа.

Нови, по-строги пандемични ограничения бяха наложени в Полша за двете седмици около Възкресение Христово, за да бъде забавено увеличаването на новите инфекции. През последните два дни страната установи нови рекорди от по над 35 хиляди заразени за денонощие, а починалите са стотици всеки ден.

Целта на новите ограничения беше да се предотвратят събирания на големи групи хора през удължения уикенд до Светли понеделник.

Междувременно правителството се опитва да ускори ваксинационната кампания в страната, но натискът върху болниците остава неумолим. Навръх Великден пациенти с коронавирус бяха запълнили почти всички 120 легла в общинската болница в Бохня, на 40 км източно от южния град Краков.

“Положението е трудно, защото има много пациенти”, каза Божена Гицала, сестра за COVID-19 пациенти в разговор с репортери на АП, посетили болницата. Тя добави, че помощта на колегите е много важна за справянето с безпрецедентната ситуация.

Една друга сестра, Ева Птак, каза, че самата тя е прекарала COVID-19 и е на мисия да помогне на онези, които страдат повече от нея.

“Благодарение на Господ минах, без да влизам в болница, и съм добре. Но знам какво е и просто искам да помогна на хората”, каза тя.

Пациентът Едвард Шумански, на 82 години, изрази безпокойство за това колко много хора по света отказват да приемат за заплаха вируса, убил повече от 2,8 милиона човека по света. Около 55 хиляди от тези смъртни случаи са в Полша.

“Болестта със сигурност е тук и тя е много сериозна. Тези, които не се я преминали, тези, които не са я имали в семейството си, навярно се заблуждават, но действителността е друга”, каза той.

Шумански добави, че се опасява също, че местата в интензивните отделения на болниците скоро ще свършат и че още хора ще умрат. В полските медии имаше предупреждения и съобщения, че националната здравна система достига точката на крайно напрежение.

Медицинският директор на болницата Ярослав Гуцва каза, че пандемията се е задълбочила заради онези, които смятат, че всичко това е измислица, не носят маски и пренебрегват ограниченията.

Болницата е под такъв натиск, че се изписват пациенти, които се нуждаят от още лечение, “за да се открие място за следващите в тежко състояние, което не е нормална ситуация”, добави той.

На Великден Полша обяви нови 204 починали с диагноза COVID-19, но числата през последните дни са доста по-големи, главно около 500 дневно. В сряда бе установен връх за годината от 653.

“Най-тежко е когато интубираш свои приятели и ги оставяш в интензивното”, каза Гуцва. 

Кунчев: Трети сме по смъртност в ЕС и първи на Балканите

Лекарите, които смятат, че вирус няма

Д-р Николай Брънзалов: Намираме се в плато

<!–

$(document).ready(function () {
$(‘#mc-form’).ajaxChimp({
language: ‘bg’,
url: ‘//vesti.us16.list-manage.com/subscribe/post?u=743235ca7b8158bf2506b96fc&id=03e3da1b95’

});
});

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

–>

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.