Общество

Осъждан 9 пъти за наркопрестъпления остава в арестаАпелативният съд във Варна потвърди определението на Добричкия окръжен съд, който е оставил без уважение молбата за изменение на мярката за неотклонение на обвиняем в притежание на хероин.

Генади Г. е бил задържан на 20 януари тази година. Предявено му е обвинение за държане с цел разпространение на наркотици при условията на опасен рецидив. В хода на разследването са иззети 0,17 г хероин, везна и полиетиленови пликчета. 43-годишният мъж е осъждан 9 пъти.Защитата на Генади оспорва той да е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение, и твърди, че няма доказателства, които обосновават извода за авторство на деянието.

При разглеждането на делото въззивната инстанция трябваше да прецени законосъобразността на задържането. Съдебният състав смята, че, както и към момента на първоначалното задържане, така и сега може да се обоснове предположението, че е извършил престъплението, за което е привлечен. Събраните доказателства в достатъчна степен подкрепят тезата, че се касае за държане и разпространение на хероин. Предвид богатото съдебно минало на Генади Г., включващо осъждания предимно за наркопрестъпления, съдът приема, че са налице и останалите две законови предпоставки за най-тежката мярка за неотклонение – опасност от укриване и извършване на престъпление. Налаганите наказания, включително лишаване от свобода, не са постигнали превъзпитателен и възпиращ ефект върху обвиняемия. Освен това, няма доказателства от медицински или личен характер, които налагат по-лека мярка за неотклонение.

Ето защо Варненският апелативен съд заключи, че задържането на обвиняемия в държане с цел разпространение на наркотични вещества Генади Г. е законосъобразно. Определението на настоящата инстанция е окончателно и не подлежи на обжалване.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.