Свят

ОС към ЦИК със становище за изборите по време на пандемия

О бщественият съвет към Централната избирателна комисия е изпратил до Комисията по правни въпроси и председателите на парламентарни групи Становище за подготовката на избори в условията на пандемия и информация за мерките, предприети от други държави, провели избори в условията на пандемия.

Проучени са добрите практики през 2020 година от близо 100 национални и местни избори по целия свят, от които 29 в Европа.

Общият извод на Обществения съвет към ЦИК е, че провеждането на избори в условия на  пандемия е възможно, но изисква внимателно планиране, адекватни мерки за безопасност и законодателни промени, информира БНР.

Препоръчва се да се минимизира необходимостта от физически контакт между хората, както и между хората и материалите. Като се започне от възможността за онлайн заседания на районните избирателни комисии, онлайн регистрация на партии, коалиции и кандидати.

Дистанционно обучение на комисиите, като по електронен път се подават документи за регистрация на организации наблюдатели на изборите.

Сред използваните по света мерки са личните средства за защита за членовете на секционните комисии, като препоръчителни или задължителни за гласуващите.

Препоръчва се контрол при реда на чакащите пред секциите върху брой на хората в изборното помещение, периодична дезинфекция на често докосвани повърхности, проветряване на помещения и още.

За гласуването на поставените под карантина мнението е, че участието на тази категория избиратели не може да бъде отменено или неразумно ограничено. От получения опит в други държави има примери за използване на подвижна избирателно кутия за тези граждани.

Предлага се също гласуване по пощата в няколко консулски избирателни окръга в Западна Европа, където отварянето на секции вероятно няма да бъде позволено от съответните власти.

Предложението ще бъде представено на Народното събрание при евентуално отваряне на Изборния кодекс в следващите седмици.

За да се гарантира прозрачност на изборния процес се предлага и законодателят да предвиди възможност да се заснема и излъчва в реално време броенето на бюлетините и установяване на резултатите от гласуването.

“Президентът започна процеса по грешен начин – не обяви дата, но сега не признава грешката си. Търси консенсус чрез политически акт, а търси вина в правителството. Готови сме за провеждането на изборите”.

Това коментира тази вечер социалният министър Деница Сачева в предаването “Денят на живо с Наделина Анева” по NOVA NEWS.

По думите й гласуването с посредник няма да бъде добре прието в България. Ще се търсят варианти със секции само за карантинирани, със секционни комисии, преминали COVID. Не е приемливо предложение за избори в 2 дни.

“Похватът на Радев е грешен политически. Кога се грижи президентът за здравето на гражданите, когато се тревожи за датата на изборите? Ако в момента се реализира оставка, това би могло да удължи датата на изборите. Протестите целят конфронтация и дестабилизация, но не и реални действия”, коментира Сачева.

Още от дискусията с министър Сачева вижте във видеото по-горе.

Алфа рисърч: За ГЕРБ биха гласували 24,3%, за БСП – 21,9%

Радев намекна за избори през април

Караянчева: Президентът да каже защо иска да промени датата на изборите

Експерт за изборите: Въпросът не е в датата

За кого ще бъде най-опасно по време на изборите

Може ли да има безопасни избори на 28 март

Ще има ли парламентарни избори на 28-и март

Борисов: Президентът Радев се чуди как да отмени изборите

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.