Свят

Откриха десетки епруветки с кръв, изхвърлени до детска градина във Варна

О ткриха десетки епруветки, пълни с кръв, изхвърлени близо до детска градина във Варна. Все още не е ясно кой е отговорен за случилото се, но прокуратурата вече работи по случая, информира NOVA.

Рано тази сутрин жителите на района се събуждат с шокиращата гледка. Разказват, че под прозорците им  редовно се изхвърлят отпадъци, но стъклените контейнери, пълни с кръв, ги притесняват. 

Още повече, че са на метри от детска градина.

“През терасата видях, че имаше нещо подобно, но не мога да коментирам. Имаше полиция, но заминаха”, разказва Иван Иванов.

“Установили са наистина валоконтейнерни стъкълца, мек материал, ръкавици. На епруветките е имало две имена т.е. нито дата, нито лечебно заведение”, обясни директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

В района има дентален кабинет, както и медицински център, но той не работи от вече шест месеца. 

От РЗИ смятат, че отпадъкът е вследствие на лабораторна дейност.

“Лабораторни консумативи са по-скоро. От един дентален кабинет или индивидуална практика, лекарска няма как да има толкова”, смята д-р Михайлова.

Отпадъците вече са почистени, но все още не се знае кой е източникът и защо са били изхвърлени там. От РЗИ обясниха, че санкциите за това нарушение са сериозни, но тепърва трябва да се уточни, кой го е извършил.

“Първо трябва да се установи дали е фирмата, която изземва и транспортира биологичните отпадъци, или самото лечебно заведение, както предполагаме, че може би е от лечебно заведение. Оттам вече са различни глобите”, обясни директорът на инспекцията.

Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура във Варна.

Откриха десетки епруветки с кръв, изхвърлени край Девня

Дезинфекцираха детската площадка, на която бяха открити епруветки с кръв

Откриха чувал с епруветки с кръв на столична детска площадка

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.