Новини

Отличникът във ваксинирането има проблем – ваксините привършват

Отличникът във ваксинирането има проблем - ваксините привършват

© Associated Press

В социалните мрежи израелски политици, граждани и опозиционери от други държави изтъкват значим успех на страната – за няколко седмици 13% от населението бяха ваксинирани срещу COVID-19.

Този рекорд, който на теория приближава края на първата от 100 години пандемия поне за малката близкоизточна държава, вероятно ще бъде помрачен от реалността – страната няма достатъчно ваксини.

Пауза от поне две седмици

Израел в много случаи в пандемията се сочеше за пример, макар в други да бе истинска катастрофа – ултраортодоксални общности отказваха да спазват мерките, а преди всяка от последните две карантини (общо три бяха наложени) заразените за ден рязко се увеличаваха – в някои дни един на хиляда израелци се оказваше с COVID-19.

След това се стигна до рекорди. Рязкото ускоряване на ваксинацията в момент, когато страната се готвеше да приеме свикването на четвърти за две години избори, я изведе начело в света. Закупените количества обаче започнаха да привършват. Израел успя рано да договори достатъчно ваксини и толкова да забърза кампанията, че над един милион да успеят да се ваксинират само за първите две седмици.

Сравнението се набива на очи – 1.2 млн. ваксинирани са по-малко от над 4 млн. в САЩ, но там делът е едва 1% от населението; в Русия ваксинираните са дори по-малко, над 800 хил., или 0.6 на сто; в Европа равносметката за някои държави изглежда още по-неприятна.

За малки държави, действали навреме като Израел (и способни да заделят достатъчно средства, за да купят ваксина), процесът може да е по-лесен. Има и други причини, например особеностите на здравната система на Израел. Към това може да се прибави желанието на Нетаняху да си припише политическия успех в момент, когато оцеляването му на поста може да е трудно.

На здравния министър Юли Еделщайн се наложи да потвърди, че може да има забавяне или дори спиране на поставянето на първата доза. Еделщайн обаче обещава, че няма подобен риск за втората.

Забавянето крие рискове

Имаше дни с по 100 хил. ваксинирани, но процесът може да бъде замразен за две седмици. Ваксината на “Пфайзер” и “Бионтех” изчерпва наличността си в момент, когато двете компании не успяват да увеличат производството толкова бързо, колкото очакват световните лидери. Очакват се доставки от “Модерна”, но дори да пристигнат скоро, темпото ще трябва да се забави.

Очертава се още една трудност – отказът (на места – до 40%) от ваксинация сред арабското население. Освен това Израел оставя процеса в Западния бряг и Газа в ръцете на местните палестински администрации с аргумента, че това е тяхна грижа (всъщност палестинската власт така и не поиска съдействие от Израел и каза, че сама ще получи ваксини през февруари).

Въпреки въведената нова карантина това може да създаде проблеми, защото новозаразените на ден все още са хиляди (над 5000 към края на миналата и началото на тази седмица), а здравната система едва се справя с натиска. Стотици хиляди са се заразили в страната с 10 млн. население от началото на пандемията. Добрата новина е, че ваксинираните вече са няколко пъти повече, но дали е възможно делът на получилите ваксина до март да достигне предвидените 60%, предстои да се види.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.