Новини

Отцепниците от БСП поискаха България да признае несъществуващ според учените остров

Отцепниците от БСП поискаха България да признае несъществуващ според учените остров

© Велко Ангелов

В геоложки спор се превърна питане от отцепилите се от БСП депутати до министъра на външните работи Екатерина Захариева днес в парламента. Красимир Янков, Димитър Стоянов, Георги Андреев, Лало Кирилов, Николай Иванов и Чавдар Велинов поискаха България да признае новосъздадената държава Княжество Нова Атлантида и да води външна политика спрямо нея. Захариева обясни, че обектът не може да се третира нито като земя, нито като остров. Димитър Стоянов не се съгласи и заговори за осми континент.

Нова Атлантида се намира в близост до Нова Зеландия, а в същото време е с дипломатическо представителство в София. През 2012 г. след избухване на подводен вулкан в Тихия океан, се образува остров с територия 27 000 кв. км, разположен между Нова Зеландия, о. Фиджи и о. Кук. Възможности в международното право позволяват на българина Владимир Баланов да придобие острова, докато е ничия територия. Баланов прави експедиция по завладяването му – първоначално идеята му е островът да стане част от територията на България, страната ни не реагира и Баланов основава нова държава, наречена Нова Атлантида. За княз на новата монархия се самопровъзгласява самият Баланов.

Днес Екатерина Захариева потвърди позицията на Министерството на външните работи от 2014 г. и добави, че България не планира да развива отношения с държавата и не я признава под каквато и да е форма за суверенна. Позова се на липсата на какъвто и да било акт за международно признаване. Захариева добави, че територията вече не съществува дори физически.

“Временно плаващо образувание от пемза, което е с ниска плътност и значителен размер, веднага е започнало постепенно да се разтваря в океана – процес, изследван от редица учени и публикуван в научни списания”, обясни тя. Захариева препоръча на депутатите, задали въпроса, да влязат с контакт с Геоложкия институт “Страшимир Димитров” към БАН, според който образуванието вече не съществува.

Според откривателя Валентин Баланов природните богатства на острова са оценени на над 5 трилиона долара. На това наблегна и днес от парламентарната трибуна депутатът Димитър Стоянов, обръщайки се към Захариева с думите “Господ дава, но в кошара не вкарва”. Тя обясни, че не счита за възможно реализиране на евентуални икономически ползи за България.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.