Свят

Оцениха ефикасността на маските срещу коронавируса

А мерикански учени проведоха проучване и установиха колко ефективни са различните видове маски за защита срещу коронавирусa.

Оказа се, че различните видове защитни средства се различават коренно помежду си по степен на ефективност. Най-голямата защита се осигурява от петслойните медицински маски N95 – 98%.

Различни резултати показват медицинските изделия – в зависимост от вида на фиксирането, хирургичните маски осигуряват от 38,5 до 80 процента от защитата.

Дори да поставите върху обикновената хирургична маска найлонов чорап ще получите 80% защита. В същото време ефективността се увеличава рязко от 38% на 60%, ако продуктът се притисне максимално към лицето, със стегнати ушни ластици.

От домашно направените маски най-ефективни са двуслойните найлонови маски – в зависимост от наличието на нетъкана вложка, те осигуряват 74% до 79% защита.

СЗО актуализира насоките си относно носенето на маски

Памучните маски дават по-скромен резултат – около 50%, полиестерни маски – почти 40%, а обикновените текстилни – 38%. Маските от нетъкан полипропилен показаха резултат от 28,6%, а от трислоен памук – само 26,5%.

Тъй като основната роля на маските е да пазят другите, защитата не е толкова важна, освен за лекарите на първа линия и другите, работещи в условия с висок риск от заразяване.

Можем ли да се заразим, ако сме с маска

Дори еднослойните памучни маски ограничават разпространяването на вируса, тъй като при кихане, кашляне или говорене не позволяват на капчиците излизащите от носа и устата да е разнасят свободно във въздуха.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.