Новини

Параграф 22: броенето на гласовете от изборите изправи властите пред неизбежно законово нарушение

Параграф 22: броенето на гласовете от изборите изправи властите пред неизбежно законово нарушение

© Юлия Лазарова

Преброяването на гласовете в срок е поредният проблем, който се очертава пред предстоящите на 4 април редовни парламентарни избори, след като вече стана известно, че хиляди хора може да останат без възможност да гласуват заради карантина за COVID-19, а изборните комисии се оплакаха, че няма да успеят да се справят с протоколите от вота заради сложността на документите и липсата на достатъчно време за обучение.

По-малко от две седмици преди датата на изборите ситуацията изглежда странна – Централната избирателна комисия може да наруши закона и да не обяви в срок резултатите, ако държавната фирма преброител не успее да ги обработи в срок, но и не може да промени правилата за отчитане, защото ще наруши същия закон. Дотук се стигна в резултат на поредица от предвидими проблеми – като прокараната от ГЕРБ възможност за гласуване по избор с хартиени бюлетини и машини, както и на по-трудно прогнозируеми фактори като увеличения брой участници в изборите и на желаещите да гласуват в чужбина. Очертаващите се трудности вкараха в задочен спор ЦИК и преброителя – “Информационно обслужване”, а решение – макар и частично, очевидно ще се търси в последния момент с технически мерки като допълнително опростяване на протоколите.

Протоколът – веднъж опростен и пак сложен

Първите сигнали за очертаващи се проблеми дойдоха от председатели на районни избирателни комисии в София, които обявиха пред медиите, че протоколите, които трябва да попълнят комисиите са по 20 страници, с много и усложняваща процеса информация, чието вписване ще отнема повече от час. Оценката им идва, след като през септември парламентът вече веднъж опрости изборните протоколи по искане на ЦИК заради същите опасения.

Заради поправката в изборното законодателство, според която избирателят има две възможности за гласуване – по традиционния начин и с машина, секционните избирателни комисиите (СИК) ще трябва да попълват всички данни – за общия брой подадени гласове, за броя действителни и недействителни гласове, за гласовете за партиите, за преференциите за кандидатите и т.н., поотделно за хартиените бюлетини и за подадения чрез машина вот. След което да ги сумират, проверят и впишат в протоколите, които да предадат в Районните избирателни комисии (РИК). Там резултатите се сверяват, поправят и въвеждат, а след това се прави втора проверка в ЦИК. На предишни избори един от основните отчитани от преброителя проблеми е огромният брой сгрешени протоколи на секционни комисии, които забавят приемането им в районните комисии и водят до дълго чакане, през 2015 г. дори с дни.

Според Изборния кодекс секционните комисии трябва да отчетат гласуването в районните до 24 часа след края на изборния ден, а РИК-овете разполагат с 48 часа, за да ги предадат на ЦИК. Централната комисия разполага с общо четири дни, за да обяви окончателните резултати – за настоящия вот това означава до 8 април.

“Да не помислят хората, че ги лъжат”

На 22 март фирмата-преброител – “Информационно обслужване”, обяви, че сроковете няма как да бъдат спазени . В официално писмо до ЦИК от фирмата очертаха няколко причини, поради които работата по резултатите ще им отнеме не четири, а между 6 и 8 дни:

Според “Информационно обслужване” всичко това увеличава обема на обработваните данни, което предполага и множество възможности за допускане на технически грешки от СИК особено при изчисляването на преференциите. Тезата, че промените в Изборния кодекс ще доведат до подобни затруднения разви и президентът Румен Радев през есента на миналата година, налагайки вето на приетите текстове, което обаче беше отхвърлено от управляващата коалиция.

Най-същественият проблем, според шефа на “Информационно обслужване” Михаил Константинов, е, че данните от гласуването с хартиени бюлетини и машинни трябва да бъдат сумирани на ръка от членовете СИК. Това автоматично би довело до грешки, тъй като става дума за около 400 двойки числа (при 30 партии и коалиции, всяка от които с по 15 кандидати в листа), обяснява той и добавя: “Гарантирам, че при 400 суми, поне десет ще са грешни”.


Михаил Константинов,

шеф на “Информационно обслужване”, в интервю за “Нова телевизия”

Константинов обобщи натрупването на всички тези фактори като предпоставка за “перфектна изборна буря”. По думите му работата, която трябва да се свърши е минимум три и половина пъти повече в сравнение с парламентарните избори от 2017 г., но сроковете са същите.

Комисиите да не смятат

Изчисления на “Информационно обслужване” , предоставени на “24 часа” показват, че на предстоящите избори ще трябва да бъдат обработени рекордните близо 10.4 млн. числа.

За да се реши проблемът със сгрешените протоколи на секционните комисии, които силно забавят работата на районните комисии след това, Михаил Константинов днес лансира идеята секционните комисии да не смятат резултати, а само да описват в протоколите броя гласове. След това данните ще бъдат въвеждани в изчислителните машини в районните комисии и ще се смятат автоматично.

Според Константинов това ще съкрати много времето за обработка и ще спести хиляди грешки, които уморените членове на комисиите в секциите правят при събирането на числата.

Когато в закона пише “данните се сумират”

От ЦИК категорично отхвърлиха подобна възможност, той като тя би била директно нарушение на Изборния кодекс, където изрично е записано, че “данните се сумират”. В интервю за “Нова телевизия” говорителят на ЦИК Таня Цанева подчерта, че протоколите не могат да бъдат изменени от комисията, която само прилага приетото от парламента законодателство.

Единственият вариант за промяна на изборното законодателство е тя да бъде приета от Народното събрание. Неговото последно заседание обаче е след два дни, а източници от ГЕРБ коментираха пред “Дневник”, че това няма да стане.


Таня Цанева,

говорител на ЦИК

По думите на Цанева, въпреки трудностите, секционните комисии трябва да продължат да “смятат с ЕЛКА”, защото законът изисква от тях резултати в протоколите. Според нея ако се спазва добър график за приемане на протоколите от СИК, няма да се стигне до никакви забавяния. Цанева подчерта, че в София, където има най-много избиратели, районните комисии са настанени на различни места тъкмо за да се избегне струпване на хора и опашки.

Същата теза разви в интервю за БНТ и другият говорител на ЦИК – Димитър Димитров. Той коментира, че очаква “не голямо забавяне, но огромно напрежение, особено в големите райони” при броенето на бюлетините. Допълни обаче, че от днес започват обученията не членовете на РИК, а от следващата седмица – и на тези на СИК и прогнозира, че част от объркванията заради сложния протокол ще отпаднат след тях.

Има ли поне частично решение

На въпрос на “Дневник” дали ЦИК ще обсъжда писмото на “Информационно обслужване” Таня Цанева отговори, че вече е проведена работна среща с представители на фирмата, на която са обсъдени възможности за улесняване работата на преброителя. Тя не пожела да посочи какви точно са те.

Димитър Димитров пък коментира, че не очаква да се направят още промени в протоколите и припомни, че
ЦИК вече веднъж е опростила протокола по искане на комисиите като е променила начина да вписване на данните – от хоризонтален на вертикален.

Според социолога и бивш член на ЦИК Цветозар Томов има начин в тази ситуация да се улесни процеса на преброяване на гласовете и това е промяна в дизайна на изборния протокол. “Няма пречка в различни точки от протокола да се отразят резултатите от хартиеното и машинното гласуване и на двете места да се подпишат членовете на СИК. По този начин наблюдателите и застъпниците ще получат протокол, където ще имат отделно отразени резултатите от двата типа гласуване. Това по никакъв начин не нарушава Изборния кодекс”, каза за “Дневник” Томов.

Изборни експерти коментираха, че евентуално забавяне на резултатите не би било основание за оспорване на изборите.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.