Новини

Париж отваря за живот с нов музей на съвременното изкуство

Париж отваря за живот с нов музей на съвременното изкуство

© Скрийншот, YouTube

След цяла зима в блокада, затворени музеи, туристически забележителности и кафенета, животът в Париж се завръща, а ограниченията падат като карти.

Тази седмица французите можаха да седнат на открито пред чашка кафе за първи път от повече от половин година. Лувърът отвори в понеделник, а тази събота в Париж ще бъде открит нов музей. Той ще показва съвременно изкуство от личната колекция на милиардера Франсоа Пино.

Собствен музей на брега на Сена в Париж е 20-годишна мечта на Пино. Първоначално той се опитва да вдигне масивна беонна конструкция на мястото на изоставен завод на “Рено” на остров в Сена, на 5 км от Айфеловата кула. Но когато парижката община му отказва, след жалби на еколози, премества колекцията си във Венеция. Изглежда завинаги.

До тази събота, когато тя му ще посрещне първите си посетители в 200-годишната бивша зърнена борса Bourse de Commerce в близост до прочутите парижки хали.

Днешното откриване е малък реванш за Пино, чийто конкурент Бернар Арно успя да го изпревари със своя стъклен “Айсберг” в Булонския лес. В проектирания от американския архитект Франк Гери музей от 2017 г. се приютява колекцията за съвременно изкуство на Арно и неговата фондация “Луи Вюитон”.

Японският архитект Тадао Андо, който трябваше да създаде музея на Пино в Париж, ръководи преместването на колекцията в “Палацо Граси” на Гранд канала във Венеция през 2006 г., и във втори музей на “Пунта дела Догана” през 2009 г.

Затова не е изненада, че на него беше поверена и трансформацията на бившата борса, която днес ще дебютира като музей на Пино. Разходите по преобразяването на сградата достигнаха 160 млн. евро. Пино плати и 15 млн. евро за 50-годишния наем на кметството на Париж. Всяка година той ще плаща по още 60 хил. евро, както и дял от продажбите на билети.

Париж отваря за живот с нов музей на съвременното изкуство

© Скрийншот, YouTube

Деветметров бетонен цилиндър с диаметър 33 метра, е монтиран в централната ротонда под оригиналния 35-метров купол на сградата, разказва британският вестник “Гардиън”, който е допуснат да разгледа музея преди откриването. Той оформя голяма централна зона за експозиции, без да разрушава оригиналната структура.

Куполът на сградата е създаден през 1838 г. и вдъхновен от Пантеона в Рим. В основата му са монтирани стенописи, представящи френската търговия. Той заменя по-стар железно-меден купол, оприличен навремето от Виктор Юго на “голяма шапка на английски жокей”.

До входа восъчна отливка на “Похищението на сабинянките” на фламандския скулптор от 16-и век Джамболоня е заобиколена от фриза на Марсиал Райс “Плажът”, създаден през 2012 г. Наблизо е поставена четириметрова свещ, създадена от швейцарския скулптор Урс Фишер, която ще бъде запалена в събота и ще догори за шестте месеца от откриването на изложбата.

“Това е паметник на непостоянството и крехкостта на нещата и на течението на времето”, казва директорът на музея Бетено.

След половин година от творбата няма да остане и следа и ли тя ще трансформира в нещо различно, добавя той, додавайки, че в раздялата няма нищо меланхолично или негативно.

Освен чрез централните, галериите са свързани чрез двойно извито стълбище, първоначално построено за удобство за пренасянето на чувалите зърно до складовете, без носачите да се блъскат един в друг, пише “Гардиън”.

Мартин Бетено, директорът на новия музей, казва: “Франсоа Пино не е собственик на тази сграда, той е наемател в продължение на 50 години, така че се е подчинил на строгите правила за опазването на историческите сгради. Обратимостта на промените беше условие.”

Бетено добавя, че до 90% от произведенията ще бъдат показани за първи път. А в атриума и изложбените зали за първи път от построяването на сградата, ще влезе публика. Общата площ, на която е разположен музеят е 7000 кв.м. Всички творби са подбрани лично от Пино.

Париж отваря за живот с нов музей на съвременното изкуство

© Скрийншот, YouTube

Откриването, отложено с една година заради пандемията, не е само реализиране на лична амбиция за 84-годишния Пино, който разполага с 35.3 млрд. евро.То е и плод на дългогодишното му съперничество в колекционирането с 72-годишния Арно, най-богатият французин с над 123 млрд. евро. Някои наричат съревнованието помежду им “битката на милиардерите”.

Той добавя, че от години копнее да представи сбирката си в Париж, “градът, който обичам”.

“Париж е не само градът на страстта, той е естественият дом на художниците, на техния творчески гений и техните вярвания”, казва Пино, който е натрупал богатството си от търговията на луксозни стоки.

Колекцията, посветена на изкуството от 60-те години до наши дни, съдържа повече от 10 хил. картини, скулптури, фотографии, звукови и видеоинсталации на около 380 художници. Сред тях са Чарлз Рей, Деймиън Хърст, Джеф Кунс и Марлен Дюма. Музеят има ресторант със звезден шеф – Мишел Брас, и аудитория с 284 места.

Запитан защо се е насочил към съвременното изкуство, Пино казва, че това е въпрос на икономика: “Когато започнах да колекционирам изкуство, шедьоврите от миналото вече бяха в музеите и нямах пари да ги купя.”

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.