Новини

Парламентът все още може да въведе дистанционно гласуване по пощата

Тази пандемия може да продължи с години и по никакъв начин това не може да бъде причина за удължаване на мандата на едно правителство, на което хората по площадите искат оставката

© Юлия Лазарова

Тази пандемия може да продължи с години и по никакъв начин това не може да бъде причина за удължаване на мандата на едно правителство, на което хората по площадите искат оставката

p:first-of-type::first-letter { float: none; font-size: 17px; line-height: 1.42em; padding: 0; } ]]> Социологът Цветозар Томов, който е бивш член на ЦИК, коментира по БНР предстоящите избори насред пандемията от коронавирус.

Никой в момента не може да направи експертиза дали положението с пандемията през май ще е друго. Ние не знаем докога ще продължи тя и кога ще се нормализира до такава степен обстановката, че парламентарни избори да могат да се проведат без вземането на допълнителни противоепидемични мерки.

Затова решението на президента за датата на изборите в края на март е правилно. Не от датата зависи дали ще се справим с предизвикателството Ковид-19, или ще допуснем да се развие пандемията в резултат на изборите. Трябва да се готвим за избори в условия на пандемия, това е очевидно.

Управляващите трябва да се стреснат от това, че нищо не направиха

при поредното фризиране на Изборния кодекс през октомври, което да облекчи работата на ЦИК, така че да се минимизират рисковете, свързани с изборите. Това е може би най-същественият проблем.

Все още има време това Народно събрание да се отнесе сериозно към въпроса и да извади Изборния кодекс още веднъж на масата. Радикалното решение в тази ситуация е добре известно – и това е дистанционно гласуване. Нямаме готовност и не можем да си я създадем до 28 март, за да има дистанционно електронно гласуване през март.

Но гласуването по пощата е отработена изборна технология, множество страни имат сериозен опит в това отношение. Има време този опит да бъде проучен и да бъдат направени законодателни промени. Ако не искаме да го въвеждаме за всички избиратели, както беше в САЩ, бихме могли да го въведем поне за рисковите групи, които заплашват сигурността на изборния процес – активните случаи, карантинираните. Това е радикалното решение.

ЦИК е с много ограничени възможности, но има такива.

Потоците от избирателите не трябва да се смесват. Може да се въведе часови интервал,

да се създадат специализирани секции. Може да се гласува и в два поредни дни.

Подвижните избирателни секции не са вариант. Може да се помисли за създаване на секции на открити пространства.

Друг голям проблем е дали ще се намерят достатъчно желаещи за членове на секционните избирателни комисии.

Трябва да намерим решение. Тази пандемия може да продължи с години и по никакъв начин това не може да бъде причина за удължаване на мандата на едно правителство, на което от сума ти време хората по площадите искат оставката.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.