Общество

Партиите: Хората ни са готови по всяко време“24 часа” пита за изборите най-важните – българитеПрезидентът Румен Радев посочи 28 март като дата за провеждане на парламентарните избори, а след това започна консултации със здравните власти. Това доведе до подозрения у премиера Бойко Борисов, че държавният глава търси начин да се отметне от първоначално заявената от него дата 28 март.

“24 часа” реши да попита читателите какво мислят по дискусионната тема кога да са изборите, защото какво мислят хората, в крайна сметка е най-важно. Можете да гласувате в електронното допитване на сайта ни 24chasa.bg. Възможните отговори са:

– Възможно най-бързо – на 28 март, както предложи президентът

– На 23 май – последната възможна неделя според срока по конституция

– През април – компромисен вариант

– Отлагане за септември – допустимо според конституцията само ако има извънредно положение

– Без значение, няма да отида да гласувам.

Днес питаме основните политически сили (виж по-долу).

В член 64 на конституцията пише:

(1) Народното събрание се избира за срок от четири години.

(2) В случай на война, военно или друго извънредно положение, настъпили по време или след изтичане на мандата на Народното събрание, срокът на неговите пълномощия се продължава до отпадането на тези обстоятелства.

(3) Избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното.

Бойко Борисов, ГЕРБ: Консултациите при президента са параван

“Консултациите при президента са параван, зад който се крие поръчителят за промяна на датата на изборите. Радев да отговори кой му диктува какво и как да прави!” Това заявиха от ГЕРБ за “24 часа”.

Управляващата партия е готова за избори по всяко време, но лидерът ѝ Бойко Борисов вече неколкократно заяви, че се подготвят за парламентарен вот на 28 март, както първоначално бе обявил президентът. След като вижда данните от социологическите агенции, Радев отлага изборите, защото е притеснен, че ГЕРБ е първа политическа сила, тази теза изрази Борисов, след като изненадващо прекъсна брифинга на Националния оперативен щаб в четвъртък

“Смятам, че след като е казал 28 март, да ни вика за консултации, е само да си измие ръцете с нас и да каже, че някой не е съгласен. Не, щом си казал 28 март, значи е 28 март. Ние ще се подготвим, като използваме чуждия опит”, каза още премиерът. До петък ГЕРБ не бе получила покана от президента за консултации, а самият Борисов определи срещите на “Дондуков” 2 като “нечистоплътни”, което подсказва, че навярно от управляващата партия няма да присъстват.

Корнелия Нинова, БСП: Работим за вота отдавна, денят да е съобразен с епидемичната обстановка

“Позицията ни за датата на изборите е една и съща и последователна. На 8 декември за пръв път излязохме с позиция, когато президентът обяви 28 март, и тя е, че това е правомощие на президента”, коментира соцлидерката Корнелия Нинова. “Ние сме готови за всяка дата в рамките на законоустановения двумесечен срок. Готвим се за тези избори отдавна. За нас и 28 март, и друга са добри дати, стига те да са съобразени с епидемичната обстановка. Най-важното е да се запази здравето на българските граждани”, допълни Нинова.

Красимир Каракачанов, ВМРО: Когато Радев реши, но да са безопасни максимално

Президентът е този, който трябва да насрочи изборите, но трябва да се осигури всички участници да бъдат максимално предпазени. Това е позицията на лидера на ВМРО Красимир Каракачанов.

“Най-важно е изборите да бъдат осигурени и да бъдат честни. Насрочването на датата е в правомощията на президента. Ние сме готови за 28 март”, казва той. Според него трябва да се осигури ваксиниране на членовете на СИК, а ако бъде по-топло, секциите можело на места да се извадят навън.

Веселин Марешки, “Воля”: След срещата ще кажем коя е най-добрата дата

“Във “Воля” следим внимателно дискусията за датата на изборите. Чухме, че лекарите са готови, администрацията заявява, че няма проблем за март. Ще чуем и аргументите на президента Радев на срещата ни във вторник. След това ще излезем с официална позиция коя според нас е най-разумната дата за провеждането на вота”, коментира за “24 часа” лидерът на “Воля” Веселин Марешки.

Цветан Цветанов, “Републиканци за България”: Предлагаме да се удължи изборният ден

Консултациите при президента може да са закъснели, но са необходими, каза лидерът на “Републиканци за България” Цветан Цветанов. Той ще се срещне с Радев в неделя.

“Интересуваме се дали ще бъде дадена конституционната възможност на всички 2 млн. българи, живеещи в чужбина, да могат да гласуват”, казва още Цветанов. Той е убеден, че управляващите не са готови да проведат изборите през март.

“Не вярвам на изказванията на правителството. Чухме подобни изказвания през летните месеци, че страната ни е готова за втора COVID вълна. Видяхме обаче, че България е на първо място по смъртност”, добави бившият втори в ГЕРБ.

Изборният ден да е удължен, а членовете в избирателните секции да са ваксинирани, това предлага Цветанов. Според него вотът да е в два последователни дни не е възможно у нас, а очакванията му са, че много хора няма да гласуват от страх да не се заразят.

“Има такъв народ”: Партията на Слави Трифонов не коментира дата

От партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” за момента отказват да коментират темата с датата на изборите и възможните решения за провеждането на безопасен вот.

Такова е “медийното поведение” на партията, обясниха пред “24 часа” и потвърдиха, че са получили покана за консултациите с президента, но не казаха дали ще изпратят свои представители.

Христо Иванов, ДБ: Ваксина за секционните комисии и по-ниска тъмна стаичка

Всяка дата, на която можем да махнем Борисов, е добра. За нас 28 март е чудесен ден за махане на Борисов”, каза съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Притесненията за ДБ не са свързани с датата на изборите, а с капацитета на изборната администрация и дали ЦИК ще се справи с организирането на машинното гласуване във време на пандемия. От обединението искат независим одит на машините и софтуера им. Иванов внесе писмо в избирателната комисия, с което настоява за “прозрачност на всички условия по доставката на машините”. За това ще настояват и пред президента. “Настояваме и за гласуване по пощата. Ако убедително се изкажат от парламента, че не може да се въведе, ще приемем това, но при всички положения смятаме, че това беше решението, което трябваше да се приеме. Предложихме го още преди 2 г.”, обясни Христо Иванов.

Според него мерките, които могат да помогнат за безопасни избори, е членовете на секционните комисии да са ваксинирани, местата им да са разделени с плексигласови прегради, а тъмната стаичка да е по-ниска. “Всичко това трябва да бъде планирано от рано. Трябва да се провеждат обществени поръчки”, добавя Иванов.

Мая Манолова, “Изправи се.БГ”: Да гласуваме на 28 март – всеки ден във властта на Борисов е пагубен

“28 март е точният ден за парламентарните избори. Определянето на датата е правомощие на президента и то е съобразено с конституцията и с Изборния кодекс. Неслучайно Радев е избрал първата възможна дата – през лятото протестиращите искаха незабавно оставка на това правителство”, коментира Мая Манолова.

“Няма значение кой колко е готов за изборите, важното е, че това е добрата дата за българите, тъй като всеки ден във властта на Борисов се измерва със загубени човешки животи заради неоказана медицинска помощ, с фалирали фирми, с мизерстващи семейства, с хора, загубили работа”, заяви лидерката на “Изправи се.БГ”.

Тя напомни, че в условията на пандемията са проведени избори в 9 държави, сред които САЩ, Румъния, Македония, Сърбия, Хърватия, Франция, Литва, Полша, и предстоят такива през януари в Португалия и през март в Холандия. Хората по цял свят гласуват, ние да не сме изолиран остров. Не може демокрацията и животът изобщо да спре и това не се случва никъде по света, коментира Манолова.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.