Общество

Подсладителите разболяват чревните бактерииБританско изследване установи, че широко разпространените изкуствени подсладители разболяват здравите чревни бактерии и те превземат чревните стени, като така предизвикват сериозни заболявания.Проучването, чиито резултати бяха публикувани в сп.”Интернешънъл джърнъл ъв молекюлар сайънсис” е първото, което показва патогенният ефект на някои от най-масово използваните подсладители – захарин, сукралоза и аспартам, върху два вида чревни бактерии – E. coli (Escherichia coli) и E. faecalis (Enterococcus faecalis), предаде БТА. 

Предишни изследвания са доказвали, че изкуствените подсладители могат да променят броя и вида бактерии в червата, но това ново молекулярно изследване, проведено от учени от британския университет “Англия Ръскин” показва, че подсладителите превръщат бактериите в патогенни. То установява, че тези патогенни бактерии се прикрепят, превземат и унищожават епителните клетки, които покриват чревните стени.

Известно е, че бактерии като Е. faecalis, които преминават чревните стени, проникват в кръвообращението и се натрупват в лимфните възли, черния дроб и слезката и причиняват множество инфекции като септицемия.

Изследването на британските учени установява, че в концентрация, равна на две кутийки диетична безалкохолна напитка, и трите посочени изкуствени подсладителя значително увеличават прикрепянето на бактериите E. coli и E. faecalis към епителните клетки на чревната стена и увеличават образуването на биофилм върху тях.

Бактериите, които се развиват, са по-слабо чувствителни към лечение на антимикробна резистентност и е по-вероятно да секретират токсини и молекули, които причиняват заболявания.

“Промените, предизвикани от изкуствените подсладители, карат собствените ни бактерии да атакуват и да вредят на червата ни, което се свързва с инфекции, сепсис и мултиорганна недостатъчност. Знаем, че свръхконсумацията на захар е водещ фактор за състояния като затлъстяване и диабет. Следователно е нужно да увеличим познанието си за подсладителите и захарта, за да установим въздействието им върху нашето здраве”, каза съавторът на изследването д-р Хавови Чичджър, преподавател по биомедицински науки в университета Англия Ръскин. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.