Новини

Полски съд блокира поглъщането на медийна група от държавна компания

Полски съд блокира поглъщането на медийна група от държавна компания

© Reuters

Полски съд постанови днес, че одобрението на антимонополния регулатор (UOKiK) за поглъщането на вестникарския издател “Полска прес” (Polska Press) от нефтопреработвателната компания “Орлен” (PKN Orlen) трябва да бъде спряно.

Това съобщи полският омбудсман по правата на човека, който е подал жалбата, предадоха “Ройтерс” и БТА.

Планираното поглъщане е критикувано от опозиционните политически партии, които твърдят, че то е част от по-широко усилие на управляващата партия “Право и справедливост” да си осигури повече контрол над медиите.

“Орлен”, която е най-голямата нефтопреработвателна компания в Полша, коментира, че това е бизнес сделка.

Контролираният от държавата енергиен гигант направи покупката миналата година. Издателят на регионални вестници се контролираше от германски инвеститор.

Управляващата партия “Право и справедливост” отдавна се оплаква, че влиянието на чуждестранни медийни компании в страната било станало твърде голямо и деформирало обществения дебат. Опозицията твърди, че става дума просто за увеличаване на държавния контрол над независими медии.

Полша и Унгария са в процедура по член 7 от Договора за ЕС, която може да доведе до отнемане на правата им за гласуване в евроинституциите заради задушаване свободата на медиите и независимостта на правораздаването.

Според “Болкан инсайт” това е удар по плановете за увеличаване на държавния контрол на независимите медии. Изданието отбелязва, че лидерът на управляващата “Право и справедливост” Ярослав Качински публично е хвалил изпълнителния директор на “Орлен” Даниел Обайтек преди няколко месеца и дори е дал повод за спекулации, че той може да е следващият премиер.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.