Новини

Полша купи прес група през държавна компания

Полша купи прес група през държавна компания

© Reuters

Контролираният от държавата енергиен гигант PKN Orlen купи издател на регионални вестници, списания и сайтове, който досега се контролираше от германски инвеститор. Според петролната рафинерия с обширна мрежа от бензиностанции става дума просто за инвестиция. Според критици на управляващите във Варшава това е поредният им ход в изпълнение на политиката полски медии да бъдат върнати в ръцете на поляци.

Polska Press, собственост на Verlagsgruppe Passau, издава 20 местни всекидневника, около 100 локални седмичника, няколко списания, както и безплатния градски вестник Naszemiasto.pl. Стойността на сделката не се посочва, но в съобщението е казано, че групата има приходи от 398 млн. злоти (около 100 млн. евро) през миналата година. PKN ORLEN е най-голямата компания в Централна и Източна Европа.

“Сделката трябва да бъде възприемана като важен елемент, подпомагащ продажбите, които са изключително важни в контекста на доразвиване търговската мрежа на PKN Orlen”, казва през “Ройтерс” изпълнителният директор Даниел Обайтек.

Управляващата партия “Право и справедливост” отдавна се оплаква, че влиянието на чуждестранни медийни компании в страната било станало твърде голямо и деформирало обществения дебат. Опозицията твърди, че става дума просто за увеличаване на държавния контрол над независими медии.

Полша и Унгария са в процедура по лчлен 7 от Договора за ЕС, която може да доведе до отнемане на правата им за гласуване в евроинституциите заради задушаване свободата на медиите и независимостта на правораздаването. Досега Варшава не е предприемала действия по овлдяване чрез държавни компании на медийни групи, отчасти поради опасения да не увеличи напрежението с ЕС, казват официални лица, цитирани от “Ройтерс”.

Борис Будка от “Гражданска платформа – най-голямата опозиционна партия в Полша – казва, че случилото се е сходно с действията на Виктор Орбан в Унгария, който увеличава влиянието на правителството над медиите чрез собственици, които го подкрепят и са натрупали средства благодарение на щедри обществени поръчки. “Чрез притежавани от държавата компании и с парите на полските данъкоплатци “Право и справедливост” се опитва да овладее контрола над независимите медии”, допълва той пред “Ройтерс”. “До какво води това може лесно да се види в обществената телевизия.”

Според критици на управляващите държавната TVP и в частност новинарския ѝ канал TVP Info, са се превърнали в пропагандни рупори на правителството от 2015 г. насам. Медията е обвинявана и в раздухване на хомофобия и антисемитизъм.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.