Новини

"Почетен евролидер" – Байдън обеща да работи с ЕС дори по спорните теми

"Почетен евролидер" - Байдън обеща да работи с ЕС дори по спорните теми

© Associated Press

Американският президент Джо Байдън даде на Европейския съюз сигнал, че е готов на сътрудничество и диалог с блока и по теми, в които интересите от двете страни на Атлантическия океан са много различни, като Русия и Китай.

В първото от 2009 г. насам обръщение на американски президент на среща на върха на ЕС Байдън заяви, че “силен ЕС е в интерес на САЩ”, и поиска тясно сътрудничество в общите предизвикателства – от климата и коронавируса до Русия и Китай. По думите му е нужно взаимодействие от двете страни на Атлантика за Турция, Южен Кавказ, Източна Европа и Западните Балкани.

Това е поврат от времето на президента Доналд Тръмп, за когото трансатлантическото сътрудничество не бе приоритет и който предпочиташе да работи двустранно с конкретни държави в блока. Към Тръмп дори не бе отправяна покана да участва на Европейски съвет. Предишният държавен глава е заявявал, че ЕС е създаден, за да се възползва от САЩ. “Джо Байдън, почетен лидер на ЕС за ден” е заглавието на репортажа на “Политико” по темата.

Изданието цитира евродипломат, според когото езикът на Байдън е бил “много разговорен”, изпълнен с емпатия, няколко пъти изтъкнал ролята на Ангела (т.е. на германския канцлер Ангела Меркел) с думите, че “тук ние сме ветераните” (Байдън има предвид факта, че напускащата властта тази година Меркел е в нея от 2005 г., а самият той бе вицепрезидент от 2009-а).

Самата Меркел, попитана дали САЩ могат да застрашат икономическите интереси на Германия в Китай, каза, че ЕС поддържа собствения си суверенитет и може да споделя ценностите на САЩ и това изобщо да не е под въпрос, това не променя факта, че има отделни интереси.

“Да вдъхнем живот на съюзите си”

Европейският съюз и Съединените щати трябва заедно да пазят глобалната сигурност и стабилността, заяви след срещата председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. “Виждаме, че тези демократични ценности и върховенството на закона отново са под натиск, има заплахи, вътрешни и външни… и повече от всякога САЩ и ЕС имат отговорност към идните поколения”, каза Мишел.

Коментарите на Байдън са още по-важни за ЕС, след като 78-годишният президент заяви, че смята да се кандидатира на изборите през 2024 г. и ако бъде преизбран, да остане на власт до 2028 г. Приоритетите на САЩ и ЕС по теми като Русия и Китай са различни, а за част от блока азиатският гигант е и важен икономически партньор.

Малко преди това, в първата си формална пресконференция, откакто е президент, Байдън увери, че не иска конфронтация с Китай. “Ще има ожесточена надпревара, но ние ще настояваме Китай да спазва международното право”, посочи Байдън, цитиран от АФП.

Западът трябва да си сътрудничи повече от всякога, заяви и американският държавен секретар Антъни Блинкен. По думите значението на този процес сега надхвърля други моменти в скорошната история на НАТО. “Дойдох тук с ясна цел – да дам да се разбере решимостта на САЩ да вдъхнем живот на съюзите и партньорствата ни.” По думите му Китай, климатичните промени, действащата по-агресивно отпреди Русия и технологичното превъзходство са теми, в които залогът нараства и сътрудничеството става все по-важно.

Ден по-рано Блинкен убеди ЕС, че е нужен формален диалог на Запада с Китай. Той също така изрази тревога, че “някои от съюзниците ни вървят в грешната посока”, имайки предвид (без да ги назовава) Полша, Турция и Китай и проблемите с демокрацията там.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.