Общество

По 4500 българи пристигат за пазар в ОдринТуристите от България, които пристигат за пазар в Одрин, са голяма подкрепа за местните търговци и икономиката на града, съобщава турският телевизионен канал НТВ, като цитира председателя на Одринската търговско-промишлена палата Реджеп Зъпкънкурт. Той посочва, че средно по 4500 души от България пристигат за пазар в града, а през уикендите този брой достига 9-10 хиляди души.

Туристите от България купуват най-различни неща – хранителни продукти, бяла техника, мебели, казва Зъпкънкурт, като изтъква, че те са спасение за местните търговци, които в последно време изпитват сериозни трудности в условията на пандемията.Зъпкънкурт отбелязва, че след затварянето в края на ноември на петъчния пазар Улус в Одрин заради коронавируса българите са се насочили за пазаруване към магазините в града и това се е отразило добре на местните търговци. Той посочва, че въпреки затварянето на петъчния пазар, към който българските туристи са проявявали огромен интерес, броят на пристигащите от България не е намалял, а дори се е увеличил. Зъпкънкурт изтъква, че при пазарауването в магазините гостите от България спазват противоепидемичните правила за носене на маски, дистанция и хигиена, предаде БТА. 

По думите на Зъпкънкурт средните разходи на човек, които българските туристи правят при посещенията в Одрин, са се увеличили в сравнение с миналата година от 100 на 150 евро. Той уточнява, че от анкети, направени миналата година, е станало ясно, че българските туристи са харчели средно на човек по 100 евро за покупки, храна и нощувка в Одрин. Зъпкънкурт отбелязва, че заради пандемията сега не могат да се правят такива анкети, но от разговори с местните търговци се заключава, че тези разходи са се увеличили до 150 евро на човек.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.