Новини

Правителството на Русия предложи да не се споделят банкови тайни с други държави

Елвира Набиулина, управител на централната банка на Русия.

© Reuters

Елвира Набиулина, управител на централната банка на Русия.

Руското правителство внесе в парламента поправка в закона за противодействие на неприятелски държави, с която банките ще бъдат задължени да не съобщават на чужденци данни за клиентите си преди разрешение от централната банка и Росфинмониторинг.

“На кредитните организации се забранява да предоставят на компетентните органи на други държави поисканите от тези органи сведения за клиенти и извършвани от тях операции с изключение на случаите, посочени в част 2 от настоящия член”, пише в текста.

Уведомяването на Федералната служба за финансов мониторинг и Банката на Русия за получаване на такива запитвания трябва да стане за 24 часа.

Проектът е дело на министерството на финансите и с него се предлага блокиране на възможност за запитвания от САЩ, влезли в сила от началото на 2021 г. В Anti-Money Laundering Act of 2020 (известен и като AML Act) министерствата на финансите и на правосъдието на САЩ имат право да искат такива данни от всички чуждестранни банки с кореспондентска сметка в САЩ, ако става дума за сметка, обект на наказателно разследване, на проверка за пране на пари или обект на конфискация на средства от доходи в САЩ.

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.