Свят

Правната комисия отхвърли ветото на президента

П равната комисия отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Закона за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, с който се създава фигурата на специален прокурор, който да разследва главния прокурор. Ветото беше подкрепено от 7 народни представители, а 12 гласуваха против връщането на закона за повторно обсъждане.

Според държавния глава, приетият в края на януари закон не предлага справедливо и устойчиво решение на проблема с липсата на ефективно разследване срещу действащ главен прокурор. Като по думите му с въвеждането на новия прокурор се нарушават редица основни конституционни принципи, сред които независимостта на съда, независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт и равенството на гражданите пред закона.

При обсъждането на ветото, Красимир Ципов от ГЕРБ, един от вносителите на промените в НПК, посочи, че законодателните промени от последните години са направили така, че прокуратурата да бъде независима и децентрализирана.

Крум Зарков от БСП попита, ако това е вярно, и ако се вземе предвид решението на Конституционния съд, че всеки прокурор може да разследва главния прокурор, защо е необходимо създаване на специален прокурор, който да разследва единствено главния прокурор и заместниците му. Той попита още дали вносителите гарантират, че тези промени ще бъдат приети за достатъчни от европейските институции, във връзка с препоръките им за ограничаване влиянието на главния прокурор.

На това Ципов отговори, че създаването на фигурата на специален прокурор е възможното решение, а не единственото възможно решение, в рамките на така действащата конституция и законодателство.

От БСП отбелязаха още, че срещу законодателните промени са се обявили Висшият съдебен съвет, Висшият адвокатски съвет, както и Прокуратурата.

Президентът наложи вето на Закона за допълнение на НПК

Окончателно: Ще има прокурор, разследващ главния

Правната комисия прие да има прокурор, който да разследва главния прокурор

ВСС не подкрепя създаването на прокурор, който да разследва главния

Теодора Дидова
Теодора става редактор на Датата след дълги години работила в различни сфери на новинарската и дигиталната индустрия.